Τα 4 φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης -Κινδυνεύουν με... εξαφάνιση - iefimerida.gr

Τα 4 φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης -Κινδυνεύουν με... εξαφάνιση

φωτογραφία: pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ανάγκη προστασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης αναδεικνύεται μέσα από μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Αυτό στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου «Μακροχρόνια παρακολούθηση αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων στο Νομό Χανίων και αξιολόγησης των φυσικών πληθυσμών τους», τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα.

Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι τα αποθέματα των φυσικών πληθυσμών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων στην περιοχή των Χανίων είναι ικανοποιητικά, ωστόσο προκύπτουν προβλήματα από την ανεξέλεγκτη συλλογή και την υπερβόσκηση.

Τα 4 φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης -Κινδυνεύουν με... εξαφάνιση | iefimerida.gr 0

Την ίδια ώρα η ζήτηση βοτάνων στην τοπική αγορά παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ τα είδη αυτά «κατακτούν» και τις πρώτες θέσεις των καταναλωτικών προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών μετά το ελαιόλαδο και το κρασί.

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2014 και ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2018 και υλοποιείται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

Επικεντρώθηκε σε τέσσερα αυτοφυή φυτά του νησιού την ρίγανη, το φασκόμηλο, την μαλοτήρα και την κρητική ματζουράνα, με στόχο το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της συλλογής από άγριους πληθυσμούς αλλά και της καλλιέργειας τους, που θα βασίζεται στη συστηματική καταγραφή, αξιολόγηση και παρακολούθηση των φυσικών πληθυσμών.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της μελέτης η Διευθύντρια Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, «η υπηρεσία μας θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τα πορίσματα αυτού του προγράμματος που ολοκληρώνεται αυτό το μήνα και βάση αυτά τα πορίσματα θεωρούμε σημαντικό να υπάρξουν περισσότερα προγράμματα.

Τα 4 φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης -Κινδυνεύουν με... εξαφάνιση | iefimerida.gr 1

Πρέπει να δοθεί στα αρωματικά φυτά η υπεραξία που τους ανήκει, είτε σε επίπεδο προβολής είτε σε επίπεδο προστασίας από πιθανή γενετική ρύπανση. Για να αποφευχθεί η γενετική πρέπει να καλλιεργηθούν σε εδάφη, με τους καλλιεργητές πάντα να χρησιμοποιούν ντόπιο σπόρο αρωματικών φυτών και να έρχονται σε συνεργασία με την Δ/νση Δασών Χανίων καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Βακάλης μιλώντας κατά την εκδήλωση τόνισε ότι το υπουργείο χρηματοδότησε το έργο από πιστώσεις του «Πράσινου ταμείου», με προϋπολογισμό 149.900 ευρώ. Παράλληλα, όπως ανέφερε, «χρηματοδοτούμε πολλά ερευνητικά προγράμματα και ιδιαίτερα στα Χανιά υπάρχουν 4 προγράμματα που τρέχουν ή αναμένεται να τρέξουν.

Για την διατήρηση του γεννητικού υλικού της καστανιάς, για τα θηραμάτων στην Γαύδο καθώς και ένα πρόγραμμα για την αποτύπωση του γεωλογικού δυναμικού του φαραγγιού της Σαμαριάς».

Κατά την παρουσίαση της μελέτης η οικονομολόγος του ΜΑΙΧ, Ελένη Σταματάκη έδωσε στοιχεία για την θέση που κατέχουν στην αγορά τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά επισημαίνοντας ότι «περίπου το 88% που πωλούνται στο εμπόριο είναι έτοιμα τυποποιημένα προϊόντα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ