Εντονη δυσφορία στο ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 - iefimerida.gr

Εντονη δυσφορία στο ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Kωφεύοντας στις δημόσιες και κατ’ ιδίαν προειδοποιήσεις από νατοϊκούς εταίρους εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρεί αταλάντευτη τη συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών S-400.

Κίνηση που προκαλεί έντονη ενόχληση στο ΝΑΤΟ και ειδικά στην Ουάσιγκτον σε μια περίοδο που κλυδωνίζονται οι διμερείς σχέσεις με αφορμή τις διαφορετικές στρατηγικές που ακολουθούν ΗΠΑ και Τουρκία στη βόρεια Συρία και την τουρκική επιχείρηση κατά των υποστηριζόμενων από τους Αμερικανούς Κούρδων στην Αφρίν.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η ρωσοτουρκική συμφωνία αξίας 2,5 δισ δολαρίων μπορεί να ακυρωθεί. Στο ΝΑΤΟ ελπίζουν η Τουρκία θα κάνει πίσω για τους S-400, αφού όπως είπε ο ΓΓ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, η Άγκυρα συζητά με Γαλλία και Ιταλία την προμήθεια άλλου συστήματος αεράμυνας, του EUROSAM, ή SAMP/T, συμπαραγωγής των δύο χωρών.

Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για μπλόφα της Άγκυρας, που θέλει να δείξει στους Αμερικανούς ότι ξεπέρασαν τα όρια ανοχής της υποστηρίζοντας τους Κούρδους στη Συρία και ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εξετάζει και δεύτερη παραγγελία ρωσικών αντιπυραυλικών-αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400.

Εντονη δυσφορία στο ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 | iefimerida.gr 0

Την είδηση επιβεβαίωσε και μια στρατιωτική-διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο TASS: «Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης Συστοιχίας το Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020, τα δύο μέρη σκοπεύουν να υπογράψουν νέα σύμβαση για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας των συστημάτων S-400 το 2021.» Σύμφωνα με την πηγή, το νέο έγγραφο θα ορίσει την τοπική κατασκευή καθώς οι τουρκικές εταιρείες θα παράγουν ορισμένα εξαρτήματα των συστημάτων S-400 «που δεν θα έχουν καίρια σημασία».

Στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο υπογραμμίζουν, φυσικά, ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κάθε χώρας να προμηθεύεται από όποιον θέλει οπλικά συστήματα. Δεν κρύβουν όμως τη δυσφορία τους τονίζοντας ότι η ρωσική τεχνολογία δεν θα μπορέσει να ενσωματωθεί στο νατοϊκό σύστημα. Ειδικοί σε θέματα στρατιωτικής τεχνολογίας υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι για να μάθουν να χειρίζονται το σύστημα οι Τούρκοι θα χρειαστούν Ρώσους εκπαιδευτές που ίσως κατασκηνώσουν στο επιτελείο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπάρχουν πολλές ευαίσθητες για το ΝΑΤΟ πληροφορίες.

Διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα διπλωματικούς κύκλους στους κόλπους της Συμμαχίας λένε ότι αρκετά μέλη διερωτώνται κατά πόσον η Τουρκία αξίζει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ. Στην Άγκυρα, βέβαια, θεωρούν ότι η κόντρα τους δεν είναι με το ΝΑΤΟ, αλλά με τις ΗΠΑ που επιμένουν να υποστηρίζουν τις κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας. Όσο, όμως, κλιμακώνεται η κόντρα αυτή, επισημαίνουν αναλυτές, τόσο δυσκολεύει η θέση των Τούρκων στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία ΡΩΣΙΑ S-400 ΝΑΤΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ