Οι Ταλιμπάν δηλώνουν έτοιμοι για ειρηνευτικό διάλογο με τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν έτοιμοι για ειρηνευτικό διάλογο με τις ΗΠΑ

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια απρόσμενη κίνηση σε μια περίοδο εντεινόμενης αιματοχυσίας στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν εκφράζουν την επιθυμία για ειρηνευτικό διάλογο με τις ΗΠΑ.

Σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσίευσε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιουλά Μοντζαχίντ, μετά τις δύο φονικές επιθέσεις με τους 150 νεκρούς που εξαπέλυσαν τον τελευταίο μήνα στην Καμπούλ, οι Ταλιμπάν καλούν τον Αμερικανικό λαό και τους «φιλειρηνικούς» βουλευτές και γερουσιαστές να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η τελευταία μέχρι τώρα έχει στείλει αντικρουόμενα μηνύματα παραπέμποντας για τις όποιες διαπραγματεύσεις στην αφγανική κυβέρνηση με την οποία αρνούνται να συνδιαλλαγούν οι Ταλιμπάν αν δεν προηγηθεί διάλογος με την Ουάσιγκτον για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

«Αν συνεχιστεί η πολιτική της άσκησης βίας για άλλα εκατό χρόνια, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο... όπως είδατε το τελευταίο εξάμηνο που τέθηκε σε εφαρμογή η νέα στρατηγική του Τραμπ», αναφέρει η επιστολή επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην αμερικανική κοινή γνώμη τους θανάτους 3.546 Αμερικανών και ξένων στρατιωτών, την αύξηση της παραγωγής ηρωίνης τον περασμένο χρόνο και τα δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων που δαπανώνται στο Αφγανιστάν και καταλήγουν στις τσέπες «κλεφτών και δολοφόνων», όπως αναφέρει.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ταλιμπάν είναι καλοδεχούμενοι σε έναν ειρηνευτικό διάλογο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το μπαλάκι είναι στο γήπεδό τους, αφού πρέπει να σταματήσουν πρώτα την εκστρατεία βίας.

«Από μόνη της η δήλωση των Ταλιμπάν δεν συνιστά ένδειξη προθυμίας για ειρηνευτικό διάλογο. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις τους στην Καμπούλ μιλούν πιο δυνατά απ’ αυτά τα λόγια. Η αφγανική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί τη λήξη του πολέμου όταν θα είναι έτοιμοι οι Ταλιμπάν. Κι οι πρόσφατες επιθέσεις δείχνουν ότι δεν είναι», ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αφγανιστάν Ταλιμπάν ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ