Στο κόκκινο ο συναγερμός για high-tech τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Στο κόκκινο ο συναγερμός για high-tech τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Ευρώπη

Oι τζιχαντιστές του ISIS έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές drones κατά του ιρακινού στρατού (Φωτογραφία: Amaq)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κίνδυνο αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δύση λόγω της επιστροφής από το Ιράκ και τη Συρία εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών, εκπαιδευμένων σε νέες μεθόδους κρούσης επισημαίνει μια νέα μελέτη.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται ότι οι επιθέσεις με τη χρήση νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αυξηθούν καθώς οι εξτρεμιστές του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» χάνουν τα προπύργιά τους και παίρνουν το δρόμο του γυρισμού για την Ευρώπη.

Η έκθεση του Jane Terrorism and Insurgency Centre (JTIC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι μέσα στην επόμενη διετία οι ισλαμιστές εξτρεμιστές θα χρησιμοποιήσουν νέες και «πιο καταστροφικές μεθόδους» επιθέσεων, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον από το βήμα διάσκεψης κορυφής στη Ρώμη ότι η απειλή των ξένων μαχητών «εξελίσσεται και εντείνεται».

Στο κόκκινο ο συναγερμός για high-tech τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Ευρώπη  | iefimerida.gr 0

Oι συντάκτες του πορίσματος επεσήμαναν ακόμη ότι ο αυξανόμενος αριθμός τζιχαντιστών καταδίκων είναι πιθανό να επιδεινώσει τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές: «Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα δυσκολευτούν πολύ να παρακολουθούν επαρκώς τους ξένους μαχητές που επιστρέφουν, τον αυξανόμενο αριθμό εξτρεμιστικών ισλαμιστικών δικτύων που εμπλέκονται στη διάδοση της τρομοκρατίας και τους κινδύνους ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές που συνδέονται με τον αυξανόμενο αριθμό ισλαμιστών καταδίκων»

Την ίδια ώρα επισημαίνεται ότι πολλοί από εκείνους που καταδικάστηκαν την περασμένη διετία για υποστήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS αναμένεται να αποφυλακιστούν μεταξύ του 2019 και του 2013, ενώ ομάδες ισλαμιστών που είχαν στο παρελθόν δευτερεύοντες ρόλους, όπως η χρηματοδότηση του ISIS και η διάδοση της προπαγάνδας του δεν αποκλείεται να περάσουν στην «ενεργό» δράση «δημιουργώντας πυρήνες, παρέχοντας όπλα, εγκαταστάσεις για την κατασκευή εκρηκτικών και καταφύγια καθώς και στρατολογώντας εξτρεμιστές για επιθέσεις στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ