Σε 13 νομούς είχε απλώσει τα πλοκάμια του το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας [βίντεο] - iefimerida.gr

Σε 13 νομούς είχε απλώσει τα πλοκάμια του το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλους στη δράση σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων στη χώρα κατάφεραν να βάλουν οι Αρχές μετά από πολύμηνη έρευνα. Το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 44 μέλη της οργάνωσης και ο «εγκέφαλος» της, ένας 66χρονος εκτελωνιστής από τη Θεσσαλονίκη.

Το κύκλωμα είχα απλώσει τα πλοκάμια του σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και τα μέλη του είχαν καταφέρει να «αρπάξουν» και να κυκλοφορήσουν στη μαύρη αγορά χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αμύθητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας, μεταξύ αυτών και νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που αρχικά φημολογήθηκε ότι άξιζε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιχείρηση που είχε στηθεί από τις Αρχές ήταν μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα και πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 13 νομούς της χώρας (Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φθιώτιδα).

Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν 44 μέλη της οργάνωσης και κατασχέθηκαν 9.200 αρχαία νομίσματα, χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πλήθος άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα.

Η έδρα του κυκλώματος ήταν το χωριό Γερακαρού έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου ο 66χρονος αρχηγός συντόνιζε ένα δίκτυο με δεκάδες συνεργάτες.

Πως είχε στηθεί το μεγάλο κόλπο

Τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν τα βουνά και τα χωράφια καθημερινά και με ανιχνευτές μετάλλων, αναζητούσαν αρχαία αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια τα παρέδιδαν στον αρχηγό.

Μετά ο 66χροςνος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες -τον αδελφό και τον κουνιάδο του- έκαναν την τεκμηρίωση και την αξιολόγηση των αρχαιοτήτων με τη βοήθεια ειδικών βιβλίων αρχαιολογικών θεμάτων. Αφού έβρισκαν την τιμή οι αρχαιοκάπηλοι έρχονταν σε επαφή με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πώλησης.

Ο αρχηγός της οργάνωσης είτε ταξίδευε στο εξωτερικό μεταφέροντας τα πολύτιμα αντικείμενα, είτε τα έστελνε μέσω μεταφορικών εταιρειών σε μικρό αριθμό για να μην κινήσει υποψίες.

Το τροχαίο που ξεσκέπασε το κύκλωμα

Ένα τυχαίο τροχαίο οδήγησε την αστυνομία στην πόρτα των αρχαιοκάπηλων. Τον Ιούλιο του 2011
ένας 68χρονος ύστερα από τροχαίο, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, λίγο πριν καταλήξει από τα τραύματά του είχε τηλεφωνήσει στην κόρη του, λέγοντας πως είχε πέσει θύμα τροχαίου και είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητο, αλλά η πολυήμερη έρευνα δεν είχε αποτέλεσμα.

Ύστερα όμως από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και από τις κλήσεις που ερευνήθηκαν προέκυψαν ύποπτες συνομιλίες του 68χρονου με αντικείμενο την αναζήτηση και τη διάθεση αρχαίων. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές και σιγά σιγά αποκαλύφθηκε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και τελικά κατασχέθηκαν 9.200 νομίσματα που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τη βυζαντινή περίοδο, αγαλματίδια, πλήθος κοσμημάτων και εικόνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ