Ολα όσα έγιναν από χθες στο Αιγαίο - Η Τουρκία θεωρεί τα Ιμια έδαφός της - iefimerida.gr

Ολα όσα έγιναν από χθες στο Αιγαίο - Η Τουρκία θεωρεί τα Ιμια έδαφός της

Ολα όσα έγιναν από χθες στο Αιγαίο - Η Τουρκία θεωρεί τα Ίμια έδαφός της /Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στο Αιγαίο, αφού για πρώτη φορά χθες η Τουρκία, με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι τα Ίμια της ανήκουν.

Ο εμβολισμός του πλοίου του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική Ακτοφυλακή πραγματοποιήθηκε βάσει τουρκικού σχεδίου και στηρίζεται στη θέση ότι τα Ίμια συνιστούν τουρκικό έδαφος.

Η συγκεκριμένη άποψη εκφράστηκε προκλητικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το τουρκικο ΥΠΕΞ, το οποίο τονίζει ότι «ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (σ.σ.: δηλαδή τα Ίμια), τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Η ένταση ξεκίνησε μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Ακολούθησαν οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος απείλησε Ελλάδα και Κύπρο. Λόγω της πρωτοφανούς κλιμάκωσης της έντασης γύρω από τα Ίμια, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο εμβολισμός του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Τουρκία διεκδικεί τα μέγιστα

Στην Αθήνα, η απότομη κλιμάκωση στα Ίμια αλλά και οι απειλές Ερντογάν για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο αντιμετωπίζονται με ανησυχία, υπό την έννοια ότι σημειώνονται σε συνέχεια στρατιωτικών ενεργειών των Τούρκων σε όλη τους τη συνοριακή γραμμή: Από την επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας, μέχρι τον ναυτικό αποκλεισμό του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Με στόχο τη δοκιμασία των αντοχών των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Αγκυρα έχει ανοίξει όλο το φάσμα της αναθεωρητικής ατζέντας της και διεκδικεί τα μέγιστα.

Στο πόδι Ευρώπη και ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Εν τω μεταξύ, διπλωματικό «πυρετό» προκαλεί η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο. Το Σάββατο αναμένεται να συναντηθούν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα, ενώ παρών θα είναι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Βερολίνο, όπου αύριο, Πέμπτη, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται παρέμβαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στο Αιγαίο, ένα 24ωρο μετά το «θερμό» επεισόδιο στα Ίμια, πλέουν 11 τουρκικά και 20 ελληνικά πλοία.

Νέες προκλήσεις Γιλντιρίμ παρά την επικοινωνία με Τσίπρα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, παρά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι έγιναν παραβιάσεις στα Ίμια από την ελληνική πλευρά.

«H Άγκυρα ανέφερε ρητά στην Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις για να υπάρχουν καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Εκφράσαμε ρητά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το να μένει μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο», τόνισε προκλητικά ο Γιλντιρίμ.

Στην αντεπίθεση η ΝΔ

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συστήνει η ελληνική κυβέρνηση, που παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων και επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης σε όλα τα πεδία στο στρατιωτικό και διπλωματικό, ενώ η ΝΔ ζητά σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, κεκλεισμένων των θυρών, και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος ζήτησε με επιστολή του τη σύγκληση, κεκλεισμένων των θυρών, της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να εξετασθεί η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί.

Ενδεικτική ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Γιώργου Κουμουτσάκου. «Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα. Αντίθετα, χρειάζεται να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να λάβει τη δηκτική απάντηση από τον κ. Κουμουτσάκο, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Ο κ.Τζανακόπουλος σε ποιον απευθύνει τις συστάσεις για ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα; Υποπτεύομαι στον μονίμως ενδεδυμένο με στολή παραλλαγής υπουργό Άμυνας. Κάνω λάθος;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, συγκάλεσε την Τρίτη και σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων στα γραφεία του κόμματος.

Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι «οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες, και τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ».

Αναλύοντας τις ενέργειες της γείτονος στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο στο πλαίσιο του «Munich Security Conference» (θεωρείται το ετήσιο «Νταβός» στα γεωπολιτικά θέματα) θα αναδείξει, σε σειρά επαφών που θα έχει, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.

Ισες αποστάσεις από ΗΠΑ

Από την πλευρά του, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσινγκτον στηρίζει τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει χάσει το μέτρο - Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία

Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στον Τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς του σχετικά με τα Ίμια ότι «είναι υπό τουρκική κυριαρχία».

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου», τόνισε ο κ. Γεννηματάς, επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα «εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Αμανατίδης: Η Τουρκία έχει πάρει διαζύγιο από τον κοινό νου και τη λογική

Τη θέση ότι η Τουρκία έχει πάρει διαζύγιο από τον κοινό νου και τη λογική διατύπωσε σε σημερινές του δηλώσεις, στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο προσβάλλοντας και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο» είπε ο κ.Αμανατίδης, αναφερόμενος στον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων.

Όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε όλες τις δέουσες ενέργειες, ενημερώνοντας άμεσα τον διεθνή παράγοντα για το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, τονίζοντας ότι σε αντίστοιχη αναλυτική ενημέρωση θα προχωρήσει σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος.

Όσον αφορά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στα Ίμια, ο κ.Αμανατίδης υποστήριξε πως «το καθεστώς του Αιγαίου κατοχυρώνεται από διεθνείς συνθήκες».

Βίτσας: Ανιστόρητη και απαράδεκτη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια

Ανιστόρητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Βίτσας κάλεσε την Τουρκία να βρει τα έγγραφα από τη συνθήκη που υπέγραψε με την Ιταλία, στην οποία φαίνεται πού ανήκουν τα Ίμια.

«Με ανησυχεί περισσότερο το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο γιατί τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο», υπογράμμισε ο κ.Βίτσας, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Κληθείς να σχολιάσει το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για ένα σημαντικό περιστατικό, που δεν χρειάζεται ούτε να αναβαθμιστεί, αλλά ούτε και να υποβαθμιστεί.

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», είπε ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Άμυνας, ο οποίος απέδωσε την προκλητική ρητορική της Τουρκίας στην ανάγκη δημιουργίας επεισοδίων για εσωτερική κατανάλωση.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας, δεν χρειάζονται μικροπολιτικές, τονίζοντας ότι η χθεσινή νύχτα ήταν ήσυχη, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έλαβε όλες τις πρωτοβουλίες στα διεθνή φόρα μετά το περιστατικό στα Ίμια.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Καμμένος, στις Βρυξέλλες

Για την εντεινόμενη και συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στον απόηχο του σοβαρού επεισοδίου στην περιοχή των Ιμίων, αναμένεται να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος θα παρουσιάσει στους υπουργούς Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όλα τα στοιχεία της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, τα οποία είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα, για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτιμάται ότι θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ και για την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας σε επίπεδο ρητορικής, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η γείτονα χώρα παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΙγαίο Ίμια Τουρκία έδαφος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ