Αλλα έλεγε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες - iefimerida.gr

Αλλα έλεγε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες /Φωτογραφία: Intime News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο είναι διαρκές και το πιο βαρύ απ´ όλα, είναι αυτό στο οποίο θα εστιαστεί τόσο η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής όσο και της δικαιοσύνης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών στην υπόθεση Novartis.

Ομως αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το συγκεκριμένο αδίκημα και το αν αυτό έχει τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων των υπουργών .

Πριν από 8 μήνες, στο πόρισμα της Προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφηκε στο σχετικό κείμενο, αναφέρει ότι «κατά την κρατούσα νομολογία και τη θεωρία άποψη, η νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματικές δραστηριότητες δεν είναι νομικά δυνατό και λογικά αναγκαίο να συνάπτεται με τη εκτέλεση των καθηκόντων του υπουργού».

Και συνεχίζει το σκεπτικό του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ «καθίσταται λοιπόν φανερό ότι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα από υπουργό δεν υπάγεται στον περί ευθύνης υπουργών νόμο και ούτε ισχύει γι' αυτή η πενταετής παραγραφή η οποία ισχύει για την απιστία περί την υπηρεσία υπουργού .

Επομένως αρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκαση της παραπάνω πράξης είναι κατά το κοινό ποινικό δίκαιο διωκτικά όργανα και δικαστήρια».

Και ενώ είναι τόσο σαφές και ξεκάθαρο το σκεπτικό με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος επέστρεψε στη δικαιοσύνη την δικογραφία Παπαντωνίου και έτσι τερμάτισε τις εργασίες της προανακριτικής, 8 μήνες μετά, στη σύνταξη της χθεσινής πρότασης για προανακριτική ο Νίκος Παρασκευόπουλος ξανά, ένας από τους συντάκτες της πρότασης για Προανακριτική Novartis, ξεχνά τι έγραφε και τώρα αναφέρει ότι η επιτροπή θα πρέπει να διαπιστώσει εάν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έχει τελεστεί ή όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών.

Είμαι προφανές ότι τελικά αυτό γίνεται για να δικαιολογηθούν οι έστω και ελάχιστες συνεδριάσεις της επιτροπής, αφού υπάρχει ήδη το προηγούμενο σκεπτικό της προανακριτικής του κ. Παπαντωνίου που συντάκτης του είναι ο ίδιος άνθρωπος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ