Προεκλογικά διλήμματα στην ομιλία Τσίπρα -Διχασμός και πόλωση, όπως το 2015 - iefimerida.gr

Προεκλογικά διλήμματα στην ομιλία Τσίπρα -Διχασμός και πόλωση, όπως το 2015

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ (και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη) εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την υπόθεση Novartis, αλλά επί της ουσίας προδιαγράφοντας τη συνολική ατζέντα με την οποία το κόμμα του θα κατέβει στην προεκλογική περίοδο, η οποία ουσιαστικά έχει αρχίσει.

Ο κ. Τσίπρας δεν περιορίστηκε μόνο στο επίκαιρο ζήτημα της Novartis, αλλά αναφέρθηκε εκτεταμένα σε όλο τον «στρατηγικό σχεδιασμό» του, όπως είπε χαρακτηριστικά, περιλαμβάνοντας:

- Την ανασυγκρότηση της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, τη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και την περιγραφή του καθεστώτος εποπτείας «που θα υπάρξει, όπως και στις άλλες χώρες...» με βάση το «εθνικό σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης», αλλά και

- Το «Μακεδονικό», για το οποίο η κυβέρνησή του έχει αναλάβει την ευθύνη να το κλείσει «για να αποφύγουμε στο μέλλον τις διπλωματικές και οικονομικές ζημιές» που προκάλεσε στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε οι μοναδικοί οι οποίοι μπορούμε να δώσουμε λύση στα χρόνια προβλήματα της χώρας. Να πατάξουμε τις χρόνιες παθογένειες της διαφθοράς, να βγούμε με επιτυχία από τα μνημόνια, να καταστήσουμε τη χώρα φάρο σταθερότητας στην περιοχή, όχι ως μέρος του προβλήματος αλλά ως μέρος της λύσης, να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση με κοινωνική δικαιοσύνη υπέρ των τάξεων που πλήρωσαν τα σφάλματα και την διαπλοκή των προηγουμένων».

Και για να μην αφήσει αμφιβολία για την «προεκλογική» στόχευση της ομιλίας του, κατέληξε: «Με αυτά γραμμένα στις σημαίες μας κερδίσαμε δύο εκλογές! Και τα παρουσιάζουμε και πάλι για να τα δικαιώσουμε -και θα τα δικαιώσουμε!».

Πολιτικοί παρατηρητές της αντιπολίτευσης σημείωναν ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δώσει σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο που εγκαινιάζει «άρωμα Ιουνίου του '15», τότε που τραυματισμένος από την περιπέτεια της «διαπραγμάτευσης», η οποία οδήγησε στο 4ο μνημόνιο και την επιβάρυνση της οικονομίας με σχεδόν 100 δισ, προκήρυξε εκλογές υποσχόμενος -ως ο μόνος καθαρός και ικανός- «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», κοινωνικές παροχές, φορολογικές ελαφρύνσεις, έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη.

Για τη Novartis

Τονίζοντας ότι «η κοινωνία τούς εμπιστεύθηκε για να πουν την αλήθεια και να διαλύσουν το παλαιό σύστημα», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο «μεγάλο και υπαρκτό» αυτό σκάνδαλο δεν επιδιώκει ρεβάνς κατά των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά η κυβέρνηση θέλει να μη μείνει τίποτε κρυφό, «χωρίς όμως κυνήγι μαγισσών». Και προανήγγειλε ότι κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου θα αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες («για τις οποίες όλοι γνωρίζουν») αλλά και οι τυχόν ποινικές, ενώ παράλληλα θα στοιχειοθετηθούν και οι οικονομικές ζημιές που υπέστη η χώρα από τις πρακτικές της Novartis, από την οποία «και θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις, όχι όπως έκαναν οι προηγούμενοι που παραιτήθηκαν αναλόγων αξιώσεων από το σκάνδαλο της Siemens».

Κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι «αντί να μιλάει για την ουσία του σκανδάλου, μιλάει για... παραγραφή και διαδικαστικά θέματα, απειλεί δικαστές και μάρτυρες, παρουσιάζει τη Δικαιοσύνη από "αγία" που ήταν μέχρι χθες, σε "πόρνη" ξαφνικά». Και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, αντί να μιλάει για σκευωρία, «όμηρος της ακροδεξιάς ομάδας του κόμματός του», να βγει δημόσια και να κατονομάσει «ποιοι έστησαν την σκευωρία, ποιοι κατεύθυναν το FBI, ποιοι τους δικαστές».

Για το «Μακεδονικό»

Για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας, αφού φρόντισε να τονίσει ότι «δεν αγνοεί τον κόσμο του πράγματι μεγάλου συλλαλητηρίου, δεν αγνοούμε κανέναν» (σε αντίθεση με τις πρώτες αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου), είπε ότι «αν στα συλλαλητήρια επιχειρήθηκε να τονισθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό είναι σωστό».

Πρόσθεσε, όμως, ότι αν το μήνυμά τους ήταν να μην επιδιωχθεί να δοθεί λύση, «αυτό είναι λάθος». Γιατί το να μην υπάρχει λύση με χρήση σύνθετου ονόματος με τον όρο «Μακεδονία» είναι «κάτι πέρα από λάθος ή σωστό -είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη λύση είναι -πέρα από το όνομα «που θα πρέπει να είναι erga omnes»- οι Σκοπιανοί να μη σφετεριστούν τον όρο «Μακεδονία», να δώσουν πίσω ονόματα που δεν τους ανήκουν, να κατοχυρωθεί θεσμικά η κατάργηση του αλυτρωτισμού, και με συνταγματική αναθεώρηση». Μια κατεύθυνση δύσκολη, όπως παραδέχθηκε, αλλά προς την οποία έχουν γίνει βήματα.

Και στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πάλι επίθεση εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή -όπως σημείωσε- ενώ η κυβέρνηση κινείται στην εθνική γραμμή που έχει χαραχθεί από το 1992 και μετά (για σύνθετη ονομασία, με χρήση του όρου «Μακεδονία»), «είναι κρίμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στηρίζει αυτή την εθνική γραμμή, συρόμενος από τα ακραία δεξιά τμήματα του κόμματός του»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας ομιλία ΚΟ Novartis προεκλογική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ