Αντρέα Νάλες, η διάδοχος του Σουλτς στο κόμμα -Αυτή έπεισε το SPD να συνεργαστεί με την Μέρκελ - iefimerida.gr

Αντρέα Νάλες, η διάδοχος του Σουλτς στο κόμμα -Αυτή έπεισε το SPD να συνεργαστεί με την Μέρκελ

H Αντρέα Νάλες ετοιμάζετα να αναλάβει την ανοικοδόμηση του SPD (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σκυτάλη της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να παραλάβει από την Τρίτη κιόλας η Αντρέα Νάλες , σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, που επικαλείται πηγές από το SPD.

Η επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος θα αναλάβει προσωρινά τα ηνία μέχρις ότου επιβεβαιώσει συνέδριο του κόμματος την απόφαση.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό «συνασπισμού Τζαμάικα» η 47χρονη πολιτικός είχε προαναγγείλει ότι το κόμμα της ήταν έτοιμο για σκληρή αντιπολίτευση. Αλλά τα πράγματα πήραν εντελώς άλλη τροπή -και για την ίδια προσωπικά-. Το κόμμα της ετοιμάζεται -εφόσον λάβει την έγκριση της κομματικής βάσης- να μετάσχει σ’ ένα νέο μεγάλο συνασπισμό κι η ίδια – η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του SPD στην 150χρονη ιστορία του- καλείται μετά την αποχώρηση του αποτυχημένου Μάρτιν Σουλτς να φέρει αέρα ανανέωσης στους Σοσιαλδημοκράτες.

Η Αντρέα Νάλες ήταν που κατάφερε μ’ έναν πύρινο λόγο στο έκτακτο συνέδριο της 21ης Ιανουαρίου στη Βόννη να σώσει την παρτίδα και να πείσει τους συνέδρους να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, ώστε να μπορέσουν εκατομμύρια Γερμανοί να επωφεληθούν από τις όποιες αλλαγές θα καταφέρει να προωθήσει το SPD μετέχοντας στην κυβέρνηση.

Και τώρα καλείται να εκσυγχρονίσει το κόμμα, να καταθέσει νέες ιδέες και προτάσεις για το μέλλον, να ξαναφέρει το SPD κοντά στο μέσο πολίτη και -γιατί όχι – να επαναφέρει στο μαντρί ψήφους που διέρρευσαν στο ξενοφοβικό AfD.

Πρώτη και κύρια αποστολή της Νάλες, που έχει σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία κι είναι πιστή καθολική, είναι να πείσει τα μέλη του SPD να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για το μεγάλο συνασπισμό, έργο διόλου εύκολο λόγω των έντονων αντιδράσεων πολλών στελεχών και της νεολαίας του κόμματος. Η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί την πρώην γραμματέα της Νεολαίας του SPD «επαγγελματία πολιτικό». Ως υπουργός Εργασίας την τετραετία 2013-2017 ήταν αυτή που κατάφερε με επίμονες προσπάθειες να καθιερωθεί βασικό ωρομίσθιο 8,5 ευρώ στη Γερμανία.

Στην εφημερίδα των αποφοίτων του λυκείου στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Βάιλερ της Ρηνανίας-Παλατινάτου, όταν ρωτήθηκε τι δουλειά θέλει να κάνει στο μέλλον, έδωσε δύο επιλογές: «Νοικοκυρά ή καγκελάριος». Και επειδή δεν υπήρχε εκεί τοπική οργάνωση του SPD, ίδρυσε εκείνη μία. Μέχρι σήμερα διατηρεί τους δεσμούς της με το Βάιλερ. Εκεί πηγαίνει σχολείο η επτάχρονη κόρη της Έλλα Μαρία, εκεί κατεβαίνει κι η ίδια τα Σαββατοκύριακα όταν μπορεί.

Η κόρη του οικοδόμου αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση του SPD

Κόρη οικοδόμου η Νάλες καλείται τώρα να ηγηθεί της προσπάθειας ανοικοδόμησης του κόμματος. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουλτς, όταν ρωτήθηκε σε τι είναι καλύτερη από εκείνον απάντησε με χιούμορ: «στο πλέξιμο».

Όμως πριν καλά -καλά αναλάβει τα ηνία αρκετοί «σύντροφοι» της προσάπτουν ότι η απόφαση να παραλάβει το δακτυλίδι από τον Σουλτς ελήφθη σε στενό κύκλο κι όχι σε ψηφοφορία από την κομματική βάση καθώς κι ότι εκείνη κι ο αντιπρόεδρος του SPD και -όπως όλα δείχνουν νέος υπουργός Οικονομικών- Όλαφ Σολτς δεν προσπάθησαν να πείσουν τον Σουλτς να μην διεκδικήσει το υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν γνώριζαν άραγε ότι αυτό θα γύριζε μπούμερανγκ στον πρόεδρο του SPD που είχε ορκιστεί μήνες νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να γίνει υπουργός σε κυβέρνηση της Μέρκελ; Ή τον άφησαν σκόπιμα να το κάνει;», διερωτώνται.

H Νάλες έχει δώσει πολλές μάχες μέχρι σήμερα στο SPD. Και γνωρίζει ότι αν όλα πάνε καλά εκείνη θα είναι υποψήφια καγκελάριος του κόμματος στις εκλογές του 2021. Κι ίσως κάνει τότε πραγματικότητα το όνειρο που είχε από την εποχή που αποφοίτησε από το λύκειο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ