88 δισ. δολάρια θα κοστίσει η ανοικοδόμηση του Ιράκ - iefimerida.gr

88 δισ. δολάρια θα κοστίσει η ανοικοδόμηση του Ιράκ

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανοικοδόμηση του Ιράκ έπειτα από τρία χρόνια πολέμου με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα κοστίσει 88,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με το ζήτημα της στέγασης να αποτελεί μια ιδιαίτερα επείγουσα προτεραιότητα.

Αυτό δήλωσαν σήμερα Ιρακινοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε διεθνή διάσκεψη.

Δωρητές και επενδυτές έχουν συγκεντρωθεί στο Κουβέιτ αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της οικονομίας και των υποδομών του Ιράκ καθώς η χώρα βγαίνει από μια καταστροφική σύγκρουση με σκληροπυρηνικούς μαχητές που είχαν καταλάβει σχεδόν το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους.

Το Δεκέμβριο το Ιράκ ανακήρυξε τη νίκη του επί του ΙΚ, έχοντας ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές το 2014 και το 2015.

Περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια θα απαιτηθούν βραχυπρόθεσμα και άλλα 66 δισεκατομμύρια μεσοπρόθεσμα, είπε στη διάσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Σχεδιασμού της χώρας, Κουσάι Αντουλφάταχ, χωρίς να αναφερθεί σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα.

«Ανοικοδομώντας το Ιράκ αποκαθίσταται η ελπίδα στο Ιράκ και αποκαθιστώντας τη σταθερότητα του Ιράκ σταθεροποιούνται τα κράτη της περιοχής και ο κόσμος», δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού Σαλμάν αλ-Τζουμάιλι, ο οποίος πρόσθεσε πως η ανοικοδόμηση είναι ως εκ τούτου ευθύνη και της διεθνούς κοινότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού που παρείχε στο Ιράκ κρίσιμη αεροπορική υποστήριξη στη μάχη κατά του ΙΚ, δεν σχεδιάζουν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση για χορήγηση χρημάτων κατά τη διάσκεψη του Κουβέιτ, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ, KUNA, μη κυβερνητικές οργανώσεις δεσμεύθηκαν σήμερα να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 330 εκατομμυρίων δολαρίων.

88 δισ. δολάρια θα κοστίσει η ανοικοδόμηση του Ιράκ | iefimerida.gr 0

Τα κράτη θα μπορούσαν να βοηθήσουν ως εγγυητές με τους πιστωτές, επιτρέποντας στο Ιράκ να λάβει δάνεια με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει προγράμματα υποδομών, είπε στη διάσκεψη ο Μάχντι αλ-Άλακ, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Ιράκ, ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι ορισμένα κράτη θα το πράξουν.

Ο τομέας της στέγασης έχει την πιο επείγουσα ανάγκη χρημάτων, δήλωσε ο Ράτζα Ρέχαν Άρσαντ, επικεφαλής ειδικός διαχείρισης κινδύνου στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Περίπου 138.000 οικιστικές μονάδες καταστράφηκαν και οι μισές από αυτές πλήρως, δήλωσε ο Μουστάφα αλ-Χίτι, ο οποίος διευθύνει το Ταμείο Ανοικοδόμησης του Ιράκ για τις Πληγείσες Περιοχές από Τρομοκρατικές Επιχειρήσεις.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Ιρακινοί παραμένουν εκτοπισμένοι εξαιτίας της σύγκρουσης, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε την εκτίμηση πως η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, που ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα στο Κουβέιτ, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την «εθελοντική» επιστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου για την εκδίωξη του ΙΚ.

«Για την HCR, η διάσκεψη αυτή είναι η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η σημασία της εθελοντικής, βιώσιμης επιστροφής και επιστροφής με ασφάλεια των Ιρακινών εκτοπισμένων και να συγκεντρωθούν τα χρήματα προκειμένου να βοηθηθεί η ιρακινή κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό τον σκοπό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπρούνο Γκέντο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Γκέντο, «αν και οι μάχες μεγάλης κλίμακας έχουν τελειώσει (…) τα στίγματα παραμένουν σε όλη τη χώρα, οι πόλεις έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, οι κοινότητες έχουν διασκορπιστεί και μία γενιά παιδιών κινδυνεύει να χαθεί», σημειώνει η HCR.

Αν και 3,3 εκατομμύρια κάτοικοι επέστρεψαν στις εστίες τους «συχνά υπό δύσκολες συνθήκες», σχεδόν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, πρόσθεσε.

«Η βιώσιμη επιστροφή είναι ο μεγάλος παράγοντας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας. Αλλά αυτό δεν περιορίζεται σε τούβλα και τσιμέντο. Η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των κατοικημένων κοινοτήτων είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια που περνά από την αποναρκοθέτηση, την επιδιόρθωση των υποδομών και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής», σημειώνει ο Γκέντο.

«Το Ιράκ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ταραχώδους ιστορίας του. Αφού εκδίωξαν το ΙΚ, οι αρχές στρέφονται πλέον προς το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης των πόλεων, των θεσμών και των κοινοτήτων. Έχουμε συλλογική ευθύνη να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ιρακινούς σε αυτό το κρίσιμο στάδιο», επέμεινε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ