Ο Τσίπρας ενημερώνει τους βουλευτές για τη Novartis -Τα επόμενα βήματα για την προανακριτική - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας ενημερώνει τους βουλευτές για τη Novartis -Τα επόμενα βήματα για την προανακριτική

Σε διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον τρόπο που θα χειριστεί η κυβέρνηση την υπόθεση Novartis προχωρά σήμερα ο πρωθυπουργός.

Κατά πληροφορίες του iefimerida, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει πως βούληση της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως, να διαλευκανθεί η υπόθεση, «χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊά δικαστήρια».

Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση ως προς το πολιτικό σκέλος, αναδεικνύοντας-όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές- τη διαφθορά ως έναν από τους κύριους λόγους για τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ θα τονίσει πως πρακτικές διαφθοράς εντός Μνημονίου με την κοινωνία γονατισμένη, για να κερδίζουν κάποιοι έχουν ακόμα μεγαλύτερη ηθική απαξία.

Σημειωτέων, ότι η ομιλία του θα περιλαμβάνει ένα σκέλος για την οικονομία και ένα ακόμη για το Μακεδονικό, όπου και θα δίνει το στίγμα για αμοιβαία αποδεκτή λύση τονίζοντας την ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Το πολιτικό μήνυμα

Κυρίαρχη άποψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε ό,τι αφορά στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης είναι πως η διαδικασία στη Βουλή είναι αυτή που θα απαντήσει σε όλα τα πραγματικά και νομικά ερωτήματα.

Όσο για το αν η διαδικασία θα είναι σύντομη ή εξονυχιστική, από το πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνουν και πάλι στην προανακριτική λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών της, παρά η ίδια η επιτροπή όταν συσταθεί»!

Χαμηλούς τόνους ζητούν οι «53»

Σ’ αυτό το κλίμα, τις μέρες που προηγήθηκαν, δεν έλειψε η εσωκομματική κριτική από την πτέρυγα των «53». Στελέχη της τάσης μιλώντας στο iefimerida χαρακτήριζαν «μονόδρομο» την προανακριτική, πλην όμως δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους τόσο για τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη (ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες), αλλά και για το γεγονός- όπως λένε- ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στα όσα είπε για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Για να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε την προσπάθεια, δεν χρειάζονται υψηλοί τόνοι», σημείωναν στελέχη της τάσης.

Ουσιαστικές πολιτικές διαφωνιες για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης, εξέφρασε και ο Νίκος Φίλης στις εξαντλητικές συζητήσεις που έγιναν στα όργανα.

Τα επόμενα βήματα μέχρι την Προανακριτική- «φαβορί» ο Παρασκευόπουλος για Πρόεδρος

  • Εντός της ημέρας ή αύριο, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα από τους κυβερνητικούς βουλευτές για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής 
  • Τηρώντας το περιθώριο των 7 ημερών,  καθώς δίνεται το δικαίωμα σύστασης γνωμοδοτικού δικαστικού συμβουλίου (αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί τέτοιο αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής από την αντιπολίτευση) θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια
  • Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη (μετά την Καθαρά Δευτέρα) και χρειάζεται την έγκριση της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου
  • Ακολούθως, τις επόμενες μέρες  θα οριστούν οι εκπρόσωποι από τα κόμματα με αναλογικό τρόπο. Οι συνεδριάσεις θα λαμβάνουν χώρα άνευ δημοσιότητας, ενώ για τη θέση του Προέδρου προορίζεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που είναι και το κεντρικό πρόσωπο για τη συγγραφή της πρότασης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ