Καταρρίφθηκε τουρκικό ελικόπτερο στη Συρία, 2 νεκροί -Απειλές Ερντογάν - iefimerida.gr

Καταρρίφθηκε τουρκικό ελικόπτερο στη Συρία, 2 νεκροί -Απειλές Ερντογάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε στη διάρκεια τουρκικής επίθεσης εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διευκρίνισε λίγο αργότερα μιλώντας στην τηλεόραση πως δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά το συμβάν. Είπε όμως πως το ελικόπτερο συνετρίβη και πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει πως υπήρξε «εξωτερική επέμβαση».

Ο στρατός ανακοίνωσε στη συνέχεια πως άλλοι τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στη σημερινή επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο.

«Ένα από τα ελικόπτερα μας μόλις καταρρίφθηκε», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Δεν διευκρίνισε ποιος κατέρριψε το ελικόπτερο, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως εκείνοι που εκτόξευσαν τα πυρά «θα πληρώσουν το τίμημα» γι’ αυτό.

Το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε από την πλευρά του πως το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στη μεθοριακή επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, καταβάλλονται προσπάθειες να προσεγγιστούν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου στον τομέα Κιριχάν.

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της που πολεμούν στο πλευρό των Σύρων ανταρτών εξαπέλυσαν στις 20 Ιανουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής παραστρατιωτικής δύναμης που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα αλλά είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί ένοπλο αγώνα κατά του κεντρικού τουρκικού κράτους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μουστέφα Μπάλι, έγραψε στο Twitter πως το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στον τομέα Ράτζο, στην περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε απλώς από την πλευρά του πως το ελικόπτερο συνετρίβη.

«Σε αυτό το στάδιο μπορούμε μόνο να πούμε πως το ένα από τα δύο ελικόπτερα συνετρίβη. Έχουμε δύο μάρτυρες [νεκρούς]. Δεν έχουμε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εξωτερικής επέμβασης», δήλωσε στην τηλεόραση.

Ο τουρκικός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ένα ελικόπτερο συνετρίβη στις 13:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του, αλλά δεν έδωσε εξηγήσεις, λέγοντας μόνο πως έχει ξεκινήσει τεχνική έρευνα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως η Τουρκία δεν επενέβη στο Αφρίν για να κάνει πόλεμο ούτε επειδή έχει «βλέψεις» στο έδαφος μιας άλλης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Συρίας.

«Λυπάμαι αλλά κανένα κράτος δεν θα έκλεινε τα μάτια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που αναπτύσσεται στο πλευρό του όπως ένας όγκος», εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε από την επαρχία Μούγλα (δυτικά).

«Πρόκειται για μια απειλή για την Τουρκία την οποία η Άγκυρα έχει το φυσικό δικαίωμα να πολεμήσει στο πλαίσιο των διεθνών και των εσωτερικών νόμων», πρόσθεσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε εξάλλου πως 1.141 «τρομοκράτες» "εξουδετερώθηκαν" κατά την επιχείρηση στη Συρία, περιλαμβάνοντας σε αυτούς όσους σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν.

Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθεί ο αριθμός αυτός.

#Pt. Several #TSK choppers were operating in #Rajo region. The T-129 Atak helicopter hit is seen at 0:12 before crashing, killing both pilots. Video from #OliveBranch fighters. pic.twitter.com/n9UYhfdKo8

Το ελικόπτερο που πήρε μέρος στην στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» διακρίνεται στο 0:12

BREAKING: #Turkey Army Aviation T129B Atak helicopter involved in anti #YPG/ #YPJ operation #OliveBranch was shot-down by #YPG killing pilot & gunner at southern Hatay province, near #Afrin, #Syria. Helicopter was from Volkan Filo, Taarruz Helikopter Taburu, Malatya air base pic.twitter.com/crRLmdMnjX

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ