Τουρκική πρόκληση: Πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το γεωτρύπανο Saipem στην κυπριακή ΑΟΖ - iefimerida.gr

Τουρκική πρόκληση: Πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το γεωτρύπανο Saipem στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικά πλοία παρενόχλησαν το γεωτρύπανο Saipem (Φωτογραφία αρχείου: Twitter)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου «Saipem 12000», της ιταλικής εταιρείας ENI, το βράδυ της Παρασκευής.

Το πλοίο-γεωτρύπανο βρισκόταν στα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Κύπρου, στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, με προορισμό το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση, στο στόχο «Σουπιά».

Τουρκικά πολεμικά πλοία το κάλεσαν να αποχωρήσει από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα. Οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής προκλήσεων της Αγκυρας, αλλά σε πιο έντονο βαθμό σε αυτή την περίπτωση, δήλωσαν κυπριακές κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ.

Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της παράνομης navtex την οποία εξέδωσε η Άγκυρα, στις 6 Φεβρουαρίου, για τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης. Επειτα από την παρενόχληση, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ιταλική κυβέρνηση και την ΕΝΙ, για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ προβαίνει και σε διαβήματα για τερματισμό της νέας τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κασουλίδης: Πειρατική η ενέργεια της Τουρκίας

Το γεωτρύπανο περιμένει το «πράσινο φως» της ιταλικής εταιρείας, για να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά», δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και πρόσθεσε ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

«Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας πειρατική, προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη, ενώ σημείωσε ότι ήδη έχει ενημερωθεί η ΕΕ και η αμερικανική πρεσβεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γεωτρύπανο Saipem ΑΟΖ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ