Ο Παυλόπουλος περιγράφει τα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους - iefimerida.gr

Ο Παυλόπουλος περιγράφει τα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους

φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα, με τη συμβολή όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που στα μεγάλα και τα σημαντικά απέδειξαν ότι ξέρουν να παραμένουν ενωμένες, μπορεί πια να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία».

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε ομιλία του στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Nouvel Observateur και η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Η βαθιά και παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί ταυτοχρόνως, κίνδυνο αλλά και πρόκληση για την Ε.Ε.», προειδοποίησε ο κ. Παυλόπουλος, κίνδυνο, όπως εξήγησε στη συνέχεια, γιατί «η κρίση αυτή μπορεί να ανακόψει την πορεία της Ε.Ε. προς την ολοκλήρωσή της».

Εκτενής η αναφορά του κ. Παυλόπουλου στο ζήτημα του χρέους, όπου ζήτησε να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, όπως είπε, η πρόταση Μακρόν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μάλιστα ότι «η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η εντεύθεν διασφάλιση της διαχειρισιμότητάς του επιβάλλεται και εκ του ότι το δημόσιο χρέος συνιστά γενικότερο πρόβλημα της Ε.Ε., και ιδίως της ευρωζώνης».

Περιέγραψε, μάλιστα, τα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους.

Πρώτον, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που εγκρίθηκαν, στις 23 Ιανουαρίου 2017, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνιστούν μεταξύ άλλων, στην εξομάλυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, σύμφωνα με την τρέχουσα μεσοσταθμική διάρκεια, έως 3,5 έτη, στην σύναψη πράξεων ανταλλαγής επιτοκίων από τον ESM και την μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο 1,5% για το 30%, περίπου, των υφιστάμενων δανείων του EFSF και για το 85% των υφιστάμενων και μελλοντικών δανείων του ESM.

«Η εφαρμογή των κατά τ’ ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», όπως τονίζει ο κ. Παυλόπουλος, «οδηγεί σε σταθεροποίηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ σε 100%, περίπου, από το 2033 και έπειτα. Ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μειώνονται, περίπου, κατά 4% του ΑΕΠ».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «η ρήτρα ανάπτυξης αλλάζει την λογική της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, βάσει της οποίας η αποπληρωμή του γινόταν ανεξαρτήτως του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η Χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης που υπολείπονται του προβλεπόμενου στόχου. Η λογική Mακρόν εκκινεί από την παραδοχή, ότι ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους περνά, πρωτίστως, μεσ’ από την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης. Στόχος είναι να δοθεί επαρκής ευελιξία στην αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε οι ετήσιες επιβαρύνσεις να μην καταθλίβουν την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, όπως δυστυχώς συνέβη τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μπορεί να συμφωνηθεί π.χ. επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και μείωση των τοκοχρεολυσίων, με παράλληλη προσφορά επαρκών εγγυήσεων προς τους δανειστές αλλά και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τόνωση της ανάπτυξης στο εσωτερικό της Χώρας».

Κλείνοντας επεσήμανε ότι «η ανάπτυξη είναι το πιο κατάλληλο όπλο για να αμυνθεί η Ε.Ε. και η ευρωζώνη απέναντι στις απειλητικές επιδράσεις του δημόσιου χρέους».

«Απαιτείται -σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του- η πλήρης μετατροπή, το ταχύτερο δυνατόν, του ESM σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει ιστορική αναδρομή στην αφετηρία της ελληνικής κρίσης, υπογραμμίζοντας τα «άκρως βλαπτικά για την Ελλάδα σφάλματα του πρώτου μνημονίου», με ειδική αναφορά στις «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του πολλαπλασιαστή και τις εντεύθεν βαρύτατες υφεσιακές συνέπειες για την ελληνική οικονομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ