Οργή στο CDU με τη Μέρκελ -Βράζουν που έδωσε το υπ. Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες - iefimerida.gr

Οργή στο CDU με τη Μέρκελ -Βράζουν που έδωσε το υπ. Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ κι ο Χορστ Ζεεχόφερ να εμφανίστηκαν σχετικά ικανοποιημένοι με τη συμφωνία για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού, αλλά στο κόμμα της καγκελαρίου βράζουν από οργή.

Κι αυτό γιατί στο σκληρό πόκερ για τη μοιρασιά των υπουργείων νικητές θεωρούνται οι Σοσιαλδημοκράτες που απέσπασαν τρία από τα σημαντικότερα: το Οικονομικών, το Εξωτερικών και το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εκείνο, όμως, που πονάει ιδιαίτερα τους Χριστιανοδημοκράτες είναι η απώλεια του υπουργείου Οικονομικών, τα ηνία του οποίου είχε τα τελευταία οκτώ χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέχρι που εξελέγη πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, και τα οποία θα αναλάβει, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία από την κομματική βάση του SPD, ο δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς.

Η πιο σκληρή κριτική έρχεται από το οικονομικό συμβούλιο της CDU, που «φρίττει» στην ιδέα ότι το SPD πήρε τα υπουργεία με τις μεγαλύτερες δαπάνες. «Με την ανάληψη από τους Σοσιαλδημοκράτες των υπουργείων Εργασίας και Οικογενειακών Υποθέσεων, που λαμβάνουν μεγάλα μερίδια από τον προϋπολογισμό και κυρίως του υπουργείου Οικονομικών πλησιάζει το τέλος της σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ο πρόεδρος του οργάνου Βέρνερ Μπάλζεν. Κι ο ΓΓ, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, συμπλήρωσε: «Η μοιρασιά των υπουργείων επ’ ουδενί αντικατοπτρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα». Στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταποντιστεί στο 20,5%, ενώ τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης στο 33%.

Οργή στο CDU με τη Μέρκελ -Βράζουν που έδωσε το υπ. Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες | iefimerida.gr 0

Στην CDU «βράζουν» για την απώλεια του υπουργείου Οικονομικών

Στο ίδιο μήκος κύματος και η νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών, ο επικεφαλής της οποίας, Πάουλ Τσίμιακ, κάλεσε τα δύο αδελφά κόμματα σε επαγρύπνηση καθώς το SPD θα ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτήρισε μεν σχετικά καλή τη συμφωνία για το μεγάλο συνασπισμό, αλλά: «τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αγρυπνούμε πολύ ώστε να παραμείνει σταθερή η δημοσιονομική πολιτική και να μη φορτώσει βάρη στις επόμενες γενιές, ειδικά από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών θα προέρχεται από το SPD».

Αλλά και στη συνεδρίαση της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών πολλοί βουλευτές εξέφρασαν έντονες ανησυχίες μήπως το υπουργείο Οικονομικών, από τη στιγμή που θα περάσει στα χέρια του SPD, εγκαταλείψει την πορεία της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ΕΕ. Η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να τους καθησυχάσει. Τόνισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες, αλλά επεσήμανε τον κεντρικό ρόλο που παίζει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον προϋπολογισμό η γερμανική Βουλή. Η Μέρκελ οδεύει προς μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, αλλά την τελευταία λέξη θα έχουν τα περίπου 450.000 μέλη του SPD, που καλούνται μέχρι τις 2 Μαρτίου να πουν αν εγκρίνουν τη συμφωνία για το μεγάλο συνασπισμό. Η νεολαία τους αρχίζει αύριο Παρασκευή εκστρατεία υπέρ του «ΟΧΙ», ενώ η ηγεσία θα προσπαθήσει από την ερχόμενη εβδομάδα να μεταπείσει όσους αντιτίθενται σφόδρα στη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ