Τσικνοπέμπτη στο Σύνταγμα -Με Κουδουνάτους για να φύγει το κακό [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Τσικνοπέμπτη στο Σύνταγμα -Με Κουδουνάτους για να φύγει το κακό [εικόνες & βίντεο]

φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γεύση από τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της Ελλάδας, με δράσεις και δρώμενα που δίνουν ρυθμό και ζωντάνια στην πόλη, διοργανώνει και φέτος τις Απόκριες ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σήμερα Τσικνοπέμπτη η Πλατεία Συντάγματος μετατρέπεται σε μία μεγάλη θεατρική σκηνή, η οποία θα φιλοξενήσει συναυλίες, παραστάσεις χορού και δρώμενα αναβίωσης τοπικών εθίμων από όλη την χώρα, που θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους και θα τους μυήσουν στην παραδοσιακή αποκριάτικη Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο και αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι στις 12:00

Τσικνοπέμπτη στο Σύνταγμα -Με Κουδουνάτους για να φύγει το κακό [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Συγκεκριμένα:

12.00-14.00 Θα πραγματοποιηθεί μουσική παρέλαση με τον Λευτέρη Γρηγορίου και τα Global Νταούλια σε μία διαδρομή που ξεκινά από Σύνταγμα και πάει Ερμού, Αιόλου, Μοναστηράκι

Στις 14.00 ξεκινάει το εθιμικό δρώμενο των Κουδουνάτων από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου και ακολουθεί στις 15.00 αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου των Κορδελάτων από τη Νάξο.

Στην πλατεία θα στηθεί και ο χορός της Τσικνοπέμπτης, αποκριάτικοι χοροί της Σάμου και της Ικαρίας από την ομάδα του πολιτιστικού φορέα Βάκχαι.

Τσικνοπέμπτη στο Σύνταγμα -Με Κουδουνάτους για να φύγει το κακό [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Εθιμα που διώχνουν το κακό

Οι κουδουνάτοι, οι οποίοι ζωσμένοι με σειρές κουδουνιών και με σκεπασμένο το πρόσωπό τους με υφάσματα, τρέχουν στους σρόμους, σείοντας τα κουδούνια, προκαλώντας θόρυβο για να διώξουν μακριά το κακό

Τσικνοπέμπτη στο Σύνταγμα -Με Κουδουνάτους για να φύγει το κακό [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Παράλληλα στο Μοναστηράκι στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων.

Στις 19:00 το απόγευμα στα Εξάρχεια στον πεζόδρομο Μεθώνης έχει προγραμματιστεί συναυλία με την Ορχήστρα Live Smyrna. 6 γυναικείες φωνές ταξιδεύουν στην ελληνική μουσική, αναδεικνύοντας ποικίλα ηχοχρώματα.

Μία ιδέα από τα έθιμα που θα αναβιώσουν στο Σύνταγμα μέσα από την περσινή Αποκριά στη Νάξο

Παρασκευή/Σάββατο

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

13.30-15.00 3 μουσικοί επί σκηνής Οι Βασίλης Σκούτας, Δημήτρης Μηταράκης και Γιάννης Ζαρίας ερμηνεύουν ρεμπέτικα, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια

15.00-16.00 Αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου των Φανών της Κοζάνης, αποκριάτικοι χοροί από τα Μέγαρα Αττικής και στιγμιότυπα από την Αθηναϊκή Αποκριά από την ομάδα του πολιτιστικού φορέα Βάκχαι 16.30 – 17.30 Αποκρεύουμε στην Αθήνα Παραδοσιακοί χοροί από την Ομάδα Χορού Ενηλίκων του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Λ. Αλεξάνδρας και των γυμναστηρίων Φορμίωνος και Πρέκα

13.00-14.00 Αναπαράσταση εθιμικών δρώμενων από τη Θράκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυρούπολης Χοροέκφραση

14.00-15.30 Ας συνεχίσουν οι Χοροί Παραδοσιακοί χοροί από τις Ομάδες Χορών Ενηλίκων των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης Άνω και Κάτω Πετραλώνων, Σεπολίων, Αγ. Ελευθερίου, τις παιδικές ομάδες χορού των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης Σεπολίων, Αγ. Ελευθερίου και της εφηβικής ομάδας χορού του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Κυψέλης

Τσικνοπέμπτη στο Σύνταγμα -Με Κουδουνάτους για να φύγει το κακό [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

To δρώμενο του Μπέη

15.30-16.30 Αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου του Μπέη από τον Βόρειο Έβρο από την ομάδα του πολιτιστικού φορέα Βάκχαι Τις εκδηλώσεις του τριημέρου στο Σύνταγμα θα πλαισιώσουν συναυλίες, πάρτι και παραδοσιακά δρώμενα σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους στην Πινακοθήκη, τα Μουσεία και τα Πολιτιστικά Κέντρα του δήμου Αθηναίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ