Αφγανιστάν: Η χώρα αποτελεί πλέον το κυριότερο θέατρο επιχειρήσεων της USAF - iefimerida.gr

Αφγανιστάν: Η χώρα αποτελεί πλέον το κυριότερο θέατρο επιχειρήσεων της USAF

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Αφγανιστάν μετατράπηκε στο κύριο θέατρο επιχειρήσεων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF), εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκεται στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε o διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν «έγινε η κυριότερη (πολεμική) προσπάθεια της USCENTCOM την 1η Φεβρουαρίου», είπε ο Χέκερ αναφερόμενος στην Κεντρική Διοίκηση, η οποία επιβλέπει τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και τα τρία θέατρα επιχειρήσεων στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον των τζιχαντιστών (Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν).

Κι αυτό «χάρη στις πρόσφατες επιτυχίες μας στη Συρία και στο Ιράκ», εξήγησε ο ανώτερος αξιωματικός, αναφερόμενος στην απελευθέρωση της Μοσούλης στο Ιράκ και της Ράκας στη Συρία, της πόλης που το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είχε ανακηρύξει πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του. «Αυτό επέτρεψε στη USCENTCOM να μας στείλει περισσότερο οπλισμό, κάτι που θα αυξήσει τις δυνατότητές μας να βοηθήσουμε τους Αφγανούς», συνέχισε ο υποπτέραρχος Χέκερ.

«Αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε περισσότερα αεροσκάφη μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία αυτή, και θα παραλάβουμε κι άλλα σε μια-δυο μέρες», συμπλήρωσε ο αξιωματικός μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Η USCENTCOM ανακοίνωσε την Τρίτη πως εξαπέλυσε νέα πλήγματα στο βόρειο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν, αξιοποιώντας κυρίως ένα τροποποιημένο βομβαρδιστικό B-52 — μόνο αυτό το αεροσκάφος προχώρησε στη ρίψη 24 κατευθυνόμενων βομβών ακριβείας.

Τα πλήγματα αυτά, στην επαρχία Μπανταχσάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν και την Κίνα, είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν βάσεις εκπαίδευσης των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν (ΙΚΑΤ), διευκρίνισε ο αξιωματικός της USAF.

Η ζώνη στην οποία αναφέρθηκε ο υποπτέραρχος Χέκερ βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή όπου η Κίνα σκοπεύει να κατασκευάσει μια στρατιωτική βάση για να αποτρέψει ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στη μεθόριό της. Το σχέδιο εντάσσεται στα τεράστια έργα υποδομής που προωθεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην κεντρική Ασία, με απώτερο στόχο να ξανανοίξουν προαιώνιες εμπορικές οδοί που συνδέουν το Πεκίνο με την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Αύγουστο ότι αποφάσισαν, έπειτα από μια μακρά αποτίμηση της κατάστασης στο πεδίο, όπου οι αφγανικές Αρχές ελέγχουν επισήμως λιγότερο από το 60% της επικράτειας, να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις και στην αποστολή του NATO για την εκπαίδευσή τους.

Για τον σκοπό αυτό η αφγανική πολεμική αεροπορία εφοδιάστηκε με νέα αεροσκάφη και οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές τους τελευταίους μήνες γίνονται από αφγανούς χειριστές, ανέφερε ο υποπτέραρχος Χέκερ.

Οι αφγανοί πιλότοι διεξήγαγαν κατά μέσον όρο 40 πλήγματα κάθε εβδομάδα το 2017, ενώ τα αεροσκάφη της συμμαχίας 25, διαβεβαίωσε ο νατοϊκός διοικητής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αφγανιστάν USAF
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ