Κομισιόν: Απαιτείται προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr

Κομισιόν: Απαιτείται προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Φωτογραφία: Intimenews
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τα κακά νέα είναι ότι ενώ για την υπόλοιπη Ζώνη του Ευρώ οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρούνται προς τα πάνω- όπως έκανε και το ΔΝΤ πριν από λίγες ημέρες- για τη χώρα μας δεν υπάρχει καμία ανάλογη επανεκτίμηση, ενώ σημειώνεται πως αποτελεί μονόδρομος η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα χρόνια που έρχονται, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην αύξηση της απασχόλησης. Η διαρκής δέσμευση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της επέκτασης της οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στις ενδιάμεσες Χειμερινές Προβλέψεις, στέλνοντας έτσι ένα ακόμα μήνυμα στην Αθήνα για το ρόλο- κλειδί των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, τόσο όσο προς το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» όσο και ως προς το μηχανισμό ελάφρυνσης του Χρέους.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ παραμένουν στα ίδια, δηλαδή 1,6% για το 2017 και 2,5% για φέτος και το 2019, την ώρα που ο πήχης για το σύνολο της Ευρωζώνης ανεβαίνει στο 2,4%, 2,3% και 2% αντιστοίχως, έναντι των εκτιμήσεων για 2,2%, 2,1% και 1,9% των Φθινοπωρινών προβλέψεων. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, ο «οδηγός» της ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν οι εξαγωγές, σηματοδοτώντας ότι η χώρα μας ευνοήθηκε από την ευρύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει, ωστόσο, αναφορά και στη μείωση των επενδύσεων, «καρφώνοντας» την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, που ενοχοποιούνται για τη διστακτικότητα των επενδυτών. Ποια θα είναι η συνέχεια; Σύμφωνα με την Κομισιόν, το επιχειρηματικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί, αλλά οι συνθήκες χρηματοδότησης θα αλλάξουν μόνο σταδιακά, οδηγώντας σε μια μέτρια αύξηση των επενδύσεων.

Όσον αφορά στην απασχόληση, η Κομισιόν εστιάζει στη μείωση της ανεργίας κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016, χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης, ήτοι στην αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ