Η Ρωσία ανέπτυξε στο Καλίνινγκραντ πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές - iefimerida.gr

Η Ρωσία ανέπτυξε στο Καλίνινγκραντ πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές

Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή κριτική κατά της Μόσχας εξαπέλυσαν οι γειτονικές της χώρες και το ΝΑΤΟ μετά τις πληροφορίες ότι ανέπτυξε πυραύλους Iskander ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στο θύλακο του Καλίνινγκραντ.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι έχει το δικαίωμα να αναπτύξει οπλικά συστήματα σε οποιοδήποτε από τα εδάφη της ρωσικής επικράτειας επιλέξει.

Οι ρωσικοί πύραυλοι από το Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα μπορούν να πλήξουν εδάφη της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας κι ένας σημαίνων Ρώσος βουλευτής επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, όχι όμως επισήμως και η Μόσχα. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η ανάπτυξη του ενός ή του άλλου όπλου, η ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων κ.ο.κ. σε ρωσικά εδάφη είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσία ουδέποτε απείλησε ή απειλεί κάποιον. Φυσικά έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Ουδείς πρέπει να ανησυχεί».

Η Ρωσία ανέπτυξε στο Καλίνινγκραντ πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές  | iefimerida.gr 0

Εκτόξευση πυραύλου Iskander στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πεδίο βολής κοντά στην Αγία Πετρούπολη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Στη Λετονία ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς είπε ότι η ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων στο Καλίνινγκραντ δίνει νέα ώθηση στις συζητήσεις που διεξάγονται εντός της Συμμαχίας για την ενίσχυση των αποτρεπτικών της ικανοτήτων.

«Σημαίνει ότι επιβεβαιώθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας αυτά που συζητούμε, αυτά που είπαμε στη σύνοδο του Ιουλίου του ΝΑΤΟ για την ανάγκη ενίσχυσης της αεράμυνας, της άμυνας της περιοχής και της ειδικά της Λετονίας», επεσήμανε.

Η φερόμενη ανάπτυξη των πυραύλων Iskander τόσο κοντά σε νατοϊκά εδάφη εκλαμβάνεται από ορισμένα μέλη της Συμμαχίας ως απειλή σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τους δυτικούς γείτονές της.

«Γι’ άλλη μια φορά τα πράγματα σοβαρεύουν επειδή οι πύραυλοι Iskander στο Καλίνινγκραντ αντιπροσωπεύουν κινδύνους για τις μισές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Το Κρεμλίνο έχει πει συχνά ότι προτίθεται να αναπτύξει πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ για να αντιμετωπίσει την αντιπυραυλική ασπίδα που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι ο σκοπός της ασπίδας είναι να αντιμετωπίσει πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν, αλλά η Μόσχα θεωρεί ότι η ασπίδα στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ