Ελληνες άφησαν τη Σίλικον Βάλεϊ και κατασκεύασαν φορητή συσκευή ανάλυσης αναπνοής στην Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ελληνες άφησαν τη Σίλικον Βάλεϊ και κατασκεύασαν φορητή συσκευή ανάλυσης αναπνοής στην Ελλάδα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια εποχή που χιλιάδες νέοι Έλληνες επιστήμονες αναζητούσαν επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός εθνικών συνόρων, δύο νέοι εμπιστεύθηκαν την πατρίδα τους.

Γύρισαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, εργάστηκαν σκληρά, οργάνωσαν την ομάδα τους και πέτυχαν στον τομέα της υψηλής καινοτόμου ιατρικής τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν που κατακτά ήδη τις διεθνείς αγορές.

Τους συναντήσαμε στα γραφεία της θερμοκοιτίδας mbriyo στην Αθήνα και πρόκειται για τους Παναγιώτη Παπαδιαμάντη και Απόστολο Ατσαλάκη, απόφοιτοι και οι δύο του ΕΜΠ (μόλις πριν λίγα χρόνια), ιδρυτές της PNOĒ, μιας ελληνικής εταιρίας ευρωπαϊκού βραχίονα της Endo Medical που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Ελληνες άφησαν τη Σίλικον Βάλεϊ και κατασκεύασαν φορητή συσκευή ανάλυσης αναπνοής στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η PNOĒ σχεδίασε και κατασκεύασε την πρώτη χαμηλού κόστους φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής η οποία είναι σε θέση να αξιολογήσει την καρδιοαναπνευστική, μυική και μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου.

Ταυτόχρονα βρίσκει εφαρμογή σε δύο βασικές αγορές:

  • Διάγνωση καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων και
  • βελτιστοποίηση του προπονητικού προγράμματος και της διατροφής αθλητών.

Ποια όμως είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σε σχέση ακόμη και με την Σίλικον Βάλεϊ που τους έκανε να γυρίσουν πίσω; Τους δικαίωσε η απόφαση τους;

«Η σχέση ποιότητας και κόστους για την ανάπτυξη μιας ιδέας σε πράξη στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας- και όχι μόνον-είναι ασύγκριτα το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας επισημαίνουν. Στην Ελλάδα παρά το brain drain υπάρχει ακόμη πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό, πραγματικά ταλέντα στον τομέα τους που μπορεί να συγκροτήσουν μια ομάδα που απαιτείται για να γίνει μια ιδέα , «επιχειρείν», προϊόν που θα διατεθεί στη διεθνή αγορά», επισημαίνουν. «Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, όπως για παράδειγμα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που επιτρέπουν στην ομάδες να διατηρούν ταχεία επικοινωνία, πρόσβαση με όλο τον κόσμό, τις αγορές που στοχεύουν και φυσικά και τους ανθρώπους της ομάδας, που συνεργάζονται και βρίσκονται σε κάθε γωνία του πλανήτη».

«Γυρίσαμε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016, από Σαν Φρανσίσκο, έχοντας μόλις ένα αρχικό πρωτότυπο της συσκευής που θέλαμε να κατασκευάσουμε. Μέσα ένα χρόνο συγκροτήσαμε την ομάδα μας από δέκα άτομα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας και σήμερα είμαστε έτοιμοι πλέον για την εμπορική προώθηση τους προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Στο Silicon Valley αυτό θα απαιτούσε πολύ παραπάνω χρόνο και πολλαπλάσιο ίσως και απαγορευτικό κόστος», τονίζουν ο Παναγιώτης και ο Απόστολος που όμως μας αναφέρουν γνωρίζονται από την ηλικία των 6 ετών.
Πως ξεκίνησε και που βρίσκεται σήμερα η PNOĒ

Ελληνες άφησαν τη Σίλικον Βάλεϊ και κατασκεύασαν φορητή συσκευή ανάλυσης αναπνοής στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

H αρχική ιδέα της PNOĒ, όπως μας αναφέρουν ήταν του Απόστολου και ξεκίνησε στη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, όπου φτιάχτηκε και το πρώτο πρωτότυπο της συσκευής.
Στις αρχές του 2016 προχώρησαν με τον Πάνο, που σπούδαζε τότε στο Stanford στις ΗΠΑ να ιδρύσουν την εταιρία στο Silicon Valley, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 3.000.000 δολαρίων από διεθνείς επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τις προοπτικές τους εγχειρήματος τους. Η υλοποίηση της ιδέας σε πράξη ξεκίνησε στο San Francisco, αλλά η απόφαση για επιστροφή στην πατρίδα δεν άργησε να έρθει, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Όπως μας αναφέρουν σήμερα, η PNOĒ έχει ήδη ξεκινήσει τις συνεργασίες της με διεθνή νοσοκομεία αλλά και με μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφορικά με την αξιοποίηση των ιατρικών εφαρμογών της συσκευής, υπάρχει ήδη συνεργασία με το Mount Sinai Hospital, στη Νέα Υόρκη, όπου χρησιμοποιείται η συσκευή στην κλινική παχυσαρκίας. Επίσης, το Mount Sinai Hospital θα χρησιμοποιήσει τη συσκευή σε διάφορες ιατρικές μελέτες που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Οι συνεργασίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων στους τομείς της κλινικής διατροφολογίας, της αναπνευστικής και καρδιοαγγειακής λειτουργίας, της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Στα σχέδια της εταιρίας είναι η επέκταση της με νέο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και η αναζήτηση νέας χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων προκειμένου να επεκταθούν περαιτέρω στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ