Στο Βατικανό ο Ερντογάν -Τετ α τετ με τον Πάπα Φραγκίσκο - iefimerida.gr

Στο Βατικανό ο Ερντογάν -Τετ α τετ με τον Πάπα Φραγκίσκο

Βαρύ το κλίμα στη συνάντηση Πάπα-Ερντογάν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντάται με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου από το 1959.

Αν και ο Ερντογάν φρόντισε να δυναμιτίσει κάπως το κλίμα της συνάντησης πριν την αναχώρησή του για τη Ρώμη συγκρίνοντας εαυτόν -ως ηγέτη 1,7 εκατομμυρίων μουσουλμάνων, αφού η χώρα του έχει την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης- με τον ηγέτη των Καθολικών, Πάπα Φραγκίσκο, οι δύο άνδρες έχουν βρει κοινό έδαφος για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μετά την αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι κεντρικό ζήτημα τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Χριστιανούς και τόσο ο Πάπας όσο και εγώ θέλουμε να προστατέψουμε το status quo», είπε ο Ερντογάν σε χθεσινή συνέντευξη στη La Stampa. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μονομερείς ενέργειες για μια πόλη που αγαπούν δισεκατομμύρια άνθρωποι αγνοώντας τους διεθνείς νόμους», επεσήμανε.

Στο Βατικανό ο Ερντογάν -Τετ α τετ με τον Πάπα Φραγκίσκο  | iefimerida.gr 0

Στην ατζέντα της συζήτησης του ποντίφηκα και του Τούρκου προέδρου είναι και η τρομοκρατία, η προσφυγική κρίση και η Συρία, όπου η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα επίθεση κατά κουρδικών δυνάμεων στην Αφρίν, κοντά στη μεθόριο.

«Όχι στην Τουρκία»

3.500 Ιταλοί αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την επίσκεψη Ερντογάν μετά τις προειδοποιήσεις κουρδικών οργανώσεων ότι θα διαδηλώσουν εναντίον του, ενώ οι αρχές της Ρώμης έχουν απαγορεύσει για 24 ώρες τις συγκεντρώσεις.

«Ένα νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι σε εξέλιξη στην Αφρίν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της κουρδική οργάνωση που έχει την έδρα της στην Ιταλία.

Αλλά δεν είναι οι Κούρδοι που αντιδρούν στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Στο Βατικανό ο Ερντογάν -Τετ α τετ με τον Πάπα Φραγκίσκο  | iefimerida.gr 1

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει: «Ντρέπομαι που η Ιταλία φιλοξενεί τον εκπρόσωπο ενός αιμοσταγούς, εξτρεμιστικού καθεστώτος. Ενός εκ των πραγμάτων ισλαμικού κράτους, στο οποίο η θρησκεία υπερισχύει του νόμου. Η Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν καταστροφή. Θέλω να δω πώς θα τοποθετηθούν τα διάφορα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Φόρτσα Ιτάλια, επί της πρότασής μας κατά της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ», κατέληξε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Αλλά και το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών για την Ιταλία, επέκρινε την επίσκεψη Ερντογάν προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «ισλαμοποίησης της Ευρώπης». «Όχι στην Τουρκία στην ΕΕ», ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι.

Κοντά στο Βατικανό, βρίσκεται σε εξέλιξη μικρή διαδήλωση διαμαρτυρίας κουρδικών οργανώσεων κατά των επιχειρήσεων της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

Οι σχέσεις Άγκυρας -Βατικανού

Στο Βατικανό ο Ερντογάν -Τετ α τετ με τον Πάπα Φραγκίσκο  | iefimerida.gr 2

Η σημερινή είναι η δεύτερη συνάντηση του Πάπα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τον Νοέμβριο του 2014 ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πήγε στην Τουρκία για επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο, στη διάρκεια των οποίων καταδίκασε όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες».

Δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, ήρθαν σε κόντρα όταν ο Πάπας έκανε λόγο για «γενοκτονία» των Αρμενίων, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, που κατηγόρησε τον ποντίφηκα για διασπορά «ψευδών και συκοφαντιών» κι ότι εμφορείται από «το πνεύμα των σταυροφοριών».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και στις 4 το απόγευμα θα συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Μετά την συνάντηση αυτή, δεν προβλέπεται συνέντευξη Τύπου ή δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ