Υποβάθμισε η Moody's την Ελλάδα - iefimerida.gr

Υποβάθμισε η Moody's την Ελλάδα

Υποβάθμισε η Moody's την Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από «Ca» σε «C» ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες μεγαλύτερες από 70% της ονομαστικής τους αξίας για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν, συνολικά ένα ποσό ύψους 107 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία αυτή «συνεπάγεται προβλεπόμενες απώλειες για τους επενδυτές ανώτερες του 70%» κάτι το οποίο συνάδει με τα κριτήρια του οίκου Moody's για την αξιολόγηση στη βαθμίδα «C», εξήγησε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο οίκος αυτός αξιολογεί με «C» δανειζόμενες χώρες οι οποίες κρίνει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Ο οίκος Standard and Poor's είχε υποβαθμίσει την Δευτέρα το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «SD», δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών», εξαιτίας της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI). Ο Fitch είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Moody's έγινε έτσι ο τρίτος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε τη χώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο οίκος δεν αξιολογεί στην ανακοίνωσή του την προοπτική. Όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις του Eurogroup και η ανταλλαγή των ομολόγων, ο Moody's θα επαναξιολογήσει τους κινδύνους και τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ανέφερε ότι «ο κίνδυνος χρεοκοπίας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων παραμένει υψηλός» και η όποια αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας θα είναι μικρή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ