FT: «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ» με το Σκοπιανό υπό την πίεση της Ουάσινγκτον - iefimerida.gr

FT: «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ» με το Σκοπιανό υπό την πίεση της Ουάσινγκτον

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για παρτίδα πόκερ με άγνωστο αποτέλεσμα από μέρους του Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπιανό κάνουν λόγο οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες πολιτικές και λαϊκές αντιδράσεις στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ.

Κι επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή στην κόντρα που ξέσπασε το 1991 μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας -κόντρα που εξακολουθεί να κρατά κλειστή την πόρτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη γειτονική χώρα λόγω του ελληνικού βέτο- υπογραμμίζει ότι περίπου έξι στους δέκα Έλληνες αντιτίθενται στη χρήση του όρου Μακεδονία σε σύνθετη ονομασία. Αναφέρει ακόμη ότι χιλιάδες διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη ενώ ετοιμάζεται το συλλαλητήριο στην ελληνική πρωτεύουσα την Κυριακή.

Οι FT σημειώνουν και τις αντιδράσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και της Εκκλησίας, που ενώ «αρχικά στήριζε τον Τσίπρα, τώρα τάσσεται κατά του συμβιβασμού». Ενώ στο εκρηκτικό μείγμα προστίθενται και οι κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού, οι «υπερεθνικιστές», όπως τους χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος Mehreen Kahn, που έχουν τοποθετήσει το Σκοπιανό στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας.

«Μοιάζει μ’ ένα δυσνόητο χάος» σχολιάζει η εφημερίδα διερωτώμενη: «Τι έχει να κερδίσει ο κ. Τσίπρας;»

«Ακόμη και το να αγγίξει το θέμα είναι μια στρατηγική υψηλού ρίσκου για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης μετά από οκτώ χρόνια. Αλλά η διπλωματική επιβράβευση είναι δελεαστική», γράφει συμπληρώνοντας: «Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον -που θέλει να μπει η “Μακεδονία” ακόμη και φέτος στο ΝΑΤΟ- και ένα κατεστημένο στην ΕΕ που εξετάζει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα θα μπορούσε να τον αναγάγει σ’ έναν Βίσμαρκ των Βαλκανίων».

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά», όπως καταλήγει το άρθρο: «Για τους θιγμένους Έλληνες, που τελούν υπό την καθοδήγηση ξένων πιστωτών επί σχεδόν μία δεκαετία, ίσως αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.»


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Financial Times Αλέξης Τσίπρας Σκοπιανό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ