Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη Δανία – Πουλά λευκό τυρί με την ονομασία «φέτα» - iefimerida.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη Δανία – Πουλά λευκό τυρί με την ονομασία «φέτα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κοινοτικό δίκαιο παραβίασαν δανικές εταιρείες, πουλώντας τυρί με την ονομασία «φέτα» σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή υπέβαλε επίσημο αίτημα στη δανέζικη κυβέρνηση ζητώντας της να σταματήσει αυτή η πρακτική, αναφέρει η εφημερίδα Altinget.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη Δανία – Πουλά λευκό τυρί με την ονομασία «φέτα»  | iefimerida.gr 0

«Η φέτα, που είναι καταχωρημένη με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, χρησιμοποιείται παράνομα στη Δανία, όπου ορισμένες εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν λευκό τυρί, την εξάγουν σε τρίτες χώρες φέροντας την παραπλανητική ένδειξη ‘φέτα’» αναφέρει η Επιτροπή.

Η φέτα προστέθηκε στον κατάλογο των προστατευόμενων τροφίμων της ΕΕ το 2002, μετά από σύγκρουση μεταξύ της Δανίας και την Ελλάδας. Έκτοτε, τα γαλακτοκομεία εκτός Ελλάδας έχουν αποκλειστεί από την πώληση τυριού με το όνομα «φέτα» στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη Δανία – Πουλά λευκό τυρί με την ονομασία «φέτα»  | iefimerida.gr 1

Τα προστατευόμενα προϊόντα δεν πρέπει επίσης να πωλούνται με προστατευόμενες ονομασίες σε χώρες με εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ.

Τη δανέζικη «φέτα» μπορεί να τη βρει κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Σκανδιναβική χώρα, με την ονομασία «κύβοι σαλάτας» (salat-tern) ή «λευκό τυρί» (hvid ost).

Παρ’ όλα αυτά, τυρί με το όνομα φέτα, πωλείται παράνομα από τη Δανία σε τρίτες χώρες, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη Δανία – Πουλά λευκό τυρί με την ονομασία «φέτα»  | iefimerida.gr 2

Εκπρόσωπος της Ένωσης Γαλακτοποιών Δανίας ( Mejeriforeningen), που εκπροσωπεί μεγάλους παραγωγούς, όπως η Arla Foods και η Nordex Foods, δήλωσε πως το θέμα είναι πιθανόν να είναι αποτέλεσμα παρεξήγησης.

«Επειδή η φέτα έχει προστατευθεί ως ελληνικό προϊόν, έχουμε συμμορφωθεί με τους σχετικούς νόμους, αλλά φυσικά ενεργήσαμε διαφορετικά σε περιοχές που δεν προστατεύεται» δήλωσε στην εφημερίδα Altinget ο εκπρόσωπος της Ένωσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων, Έσμπεν Λούντε Λάρσεν, επιβεβαίωσε πως έλαβε την επιστολή της Επιτροπής σχετικά με το θέμα, αλλά δεν έκανε περαιτέρω σχόλια.

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ