Ελβετικό πανεπιστήμιο θα προσφέρει μαθήματα yodeling, των παραδοσιακών λαρυγγισμών των Αλπεων [βίντεο] - iefimerida.gr

Ελβετικό πανεπιστήμιο θα προσφέρει μαθήματα yodeling, των παραδοσιακών λαρυγγισμών των Αλπεων [βίντεο]

Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το yodeling, τους παραδοσιακούς ελβετικούς λαρυγγισμούς, ετοιμάζεται να εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών του ένα πανεπιστήμιο της χώρας.

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, που αρχίζει το φθινόπωρο του 2018, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο Εφηρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης (Luasa) για να μάθουν αυτή την τέχνη τραγουδιού, που έχει τις ρίζες του στην κτηνοτροφία των Ελβετικών και των Αυστριακών Άλπεων.

Ελβετικό πανεπιστήμιο θα προσφέρει μαθήματα yodeling, των παραδοσιακών λαρυγγισμών των Αλπεων [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Όπως αναφέρεται στη Wikipedia, «οι βοσκοί ανέπτυξαν ήχους, με τους οποίους κατεύθυναν από την πεδιάδα τα κοπάδια τους που έβοσκαν στα βουνά. Μπορούσαν επίσης να συνεννοούνται αναμεταξύ τους στις απέναντι βουνοκορφές, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ή να πουν καλημέρα, συνοδευόμενοι από τον αντίλαλο. Η λατινική λέξη Jubilus είναι ίσως συγγενική, αφού και αυτή εννοεί την χαρμόσυνη αναφώνηση ήχων χωρίς λεξιλόγιο.»

Ελβετικό πανεπιστήμιο θα προσφέρει μαθήματα yodeling, των παραδοσιακών λαρυγγισμών των Αλπεων [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Πέραν από την εκμάθηση της τεχνικής των λαρυγγισμών το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα θεωρίας, ιστορίας καθώς και συμβουλές για την δημιουργία φροντιστηρίων διδασκαλίας του yodeling σε άλλους.

Οι φοιτητές μπορούν να πάρουν απλό πιστοποιητικό σπουδών ή πτυχίο μάστερ.

Το yodeling έγινε γνωστό παγκοσμίως και μέσω της ταινίας «Η Μελωδία της Ευτυχίας», όπου η Τζούλι Άντριους έκανε επίδειξη των ικανοτήτων της στους παραδοσιακούς λαρυγγισμούς

Ένα τέτοιο τραγούδι ερμήνευσαν στον περσινό διαγωνισμό της Eurovision οι Ilinca Bacila και Alex Florea, που εκπροσώπησαν τη Ρουμανία και κατέλαβαν τελικά την έβδομη θέση.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει αίτηση στην UNESCO ώστε το yodeling να περιληφθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Επίδειξη yodeling στο Ιντερλάκεν της Ελβετίας το 2011 (βίντεο: YouTube)


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελβετία Πανεπιστήμιο YODELING
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ