Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς μιλά για το Σαράγιεβο - iefimerida.gr

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς μιλά για το Σαράγιεβο

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς (πηγή φωτογραφίας: AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον ταλαντούχο καλλιτέχνη των Βαλκανίων, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, η γενέτειρά του και η μούσα του, το Σαράγεβο, είναι κάτι περισσότερο από πόλη.

Το Σαράγεβο είναι μια μεταφορά της πολυπολιτισμικής συμβίωσης που μπορεί να συντριβεί από θρησκευτική σύγκρουση.

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς μιλά για το Σαράγιεβο | iefimerida.gr 0

«Ό,τι βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη, το είδαμε πρώτα στο Σαράγεβο: ένα γείτονα, ο οποίος τη μία μέρα είναι καλός γείτονας και την επόμενη μέρα σε πυροβολεί, επειδή πιστεύεις σε άλλη θρησκεία» τονίζει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς σε συνέντευξή του στο Βελιγράδι. «Το Σαράγεβο ήταν πάντα η πρώτη μου μεταφορά. Σήμερα, δεν είναι απλά το όνομα μιας πόλης. Είναι η μεταφορά των καιρών μας», δηλώνει.

O Γκόραν Μπρέγκοβιτς (πηγή φωτογραφίας: ΑΡ)

Ο γεννημένος στο Σαράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μουσικός, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους συνθέτες των Βαλκανίων, ο οποίος τη δεκαετία του 80 ήταν κιθαρίστας και κινητήρια δύναμη ενός από τα σημαντικότερα γιουγκοσλαβικά ροκ συγκροτήματα, των «Bijelo Dugme» αφιέρωσε το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Τρεις Επιστολές από το Σαράγεβο» (Three Letters from Sarajevo) στην εύθραυστη θρησκευτική αρμονία, καθώς και στην πόλη στην οποία γεννήθηκε, τη βοσνιακή πρωτεύουσα.

Μια απαιτητική παγκόσμια περιοδεία αναμένει φέτος το μουσικό, γνωστό για τα fusing rock, gypsy brass και folk στοιχεία στα κομμάτια του και το συγκρότημά του «Weddings and Funerals Orchestra», που θα ανεβούν σε περίπου 130 μουσικές σκηνές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ