Πώς να επιβιώσετε από ένα αεροπορικό ατύχημα -Αεροσυνοδός εξηγεί - iefimerida.gr

Πώς να επιβιώσετε από ένα αεροπορικό ατύχημα -Αεροσυνοδός εξηγεί

Συμβουλές επιβίωσης σε ένα αεροπορικό δυστύχημα. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν και είναι απίστευτα απίθανο να βρεθείτε ποτέ σε αεροπορικό ατύχημα – αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 1,2 εκατομμύρια πτήσεις – δεν είναι κακό να είναι κανείς προετοιμασμένος.

Μια αεροσυνοδός μοιράστηκε τις γνώσεις της και έδωσε στο διαδικτυακό φόρουμ Quora τις συμβουλές της για να επιβιώσει κάποιος από ένα αεροπορικό ατύχημα.

Πώς να επιβιώσετε από ένα αεροπορικό ατύχημα -Αεροσυνοδός εξηγεί | iefimerida.gr 0

Η Σερίλ Σβαρτς, συνταξιούχος αεροσυνοδός της United Airlines, απάντησε στην ερώτηση: «Όταν ένα αεροπλάνο συντριβεί και σκοτώσει τους επιβάτες του, τι ακριβώς προκαλεί το θάνατό τους;»

Η Σβαρτς συνέστησε πως προτού οι επιβάτες καθίσουν αναπαυτικά στις θέσεις τους, θα πρέπει να ελέγξουν πόσο μακριά είναι η πλησιέστερη έξοδος κινδύνου. Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ορατότητα μπορεί να είναι περιορισμένη, οπότε γνωρίζοντας ακριβώς πώς να βγείτε από το αεροσκάφος, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία εκκένωσης για όλους.

Αυτό ισχύει για κάθε πτήση, ακόμη κι αν ένας επιβάτης πιστεύει ότι είναι εξοικειωμένος με ένα αεροσκάφος. «Δεν με νοιάζει αν έχετε πετάξει άπειρες φορές με ένα 747, δεν είναι όλα το ίδιο» έγραψε.

Η Σβαρτς συνέστησε επίσης να γνωρίζετε ποιο είναι το καλύτερο σημείο στήριξης της θέσης όπου καθόσαστε. Για όσους έχουν άλλο κάθισμα μπροστά τους, χρησιμοποιήστε το πίσω κάθισμα ως στήριγμα για να στηρίξετε το κεφάλι σας. Άλλοι μπορούν να σκύψουν πάνω από τα πόδια τους και να χρησιμοποιήσουν τα γόνατά τους ως υποστήριξη. Οι επιβάτες θα πρέπει επίσης να έχουν σφιχτά δεμένες τις ζώνες ασφαλείας ανά πάσα στιγμή.

Πώς να επιβιώσετε από ένα αεροπορικό ατύχημα -Αεροσυνοδός εξηγεί | iefimerida.gr 1

Επίσης, η Σβαρτς προτείνει να προστατέψετε το κεφάλι, το λαιμό και την πλάτη σας με μια κουβέρτα, ένα σακάκι ή παλτό, ή ότι άλλο έχετε για να μειώσετε το βάρος των αποσκευών που μπορεί να πέσουν επάνω σας.

Πώς να επιβιώσετε από ένα αεροπορικό ατύχημα -Αεροσυνοδός εξηγεί | iefimerida.gr 2

Θεωρεί, επίσης καλύτερο να έχετε τις τσάντες κάτω από το μπροστινό σας κάθισμα. «Αν έχετε την τσάντα σας κάτω από το κάθισμα μπροστά σας, αυτή θα είναι μία λιγότερη τσάντα που θα πέσει επάνω σας κατά τη συντριβή. Ακόμη πιο σημαντικό, είναι πως οι αποσκευές κάτω από το μπροστινό σας κάθισμα θα ενεργήσουν ως εμπόδιο για τα πόδια σας. Θα σας βοηθήσουν να μην γλιστρήσετε στο χώρο κάτω από το κάθισμα, όπου μπορεί να σπάσουν τα πόδια σας.

Πώς να επιβιώσετε από ένα αεροπορικό ατύχημα -Αεροσυνοδός εξηγεί | iefimerida.gr 3

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα, σύμφωνα με την Σβαρτς είναι να αφήσετε τις αποσκευές και τον υπολογιστή σας στο κάθισμά σας κατά την διάρκεια της εκκένωσης. «Τα αντικείμενα μπορούν να αντικατασταθούν -δεν μπορείτε να με πείσετε ότι τα πράγματά σας είναι πιο σημαντικά από τη ζωή σας. Αν σας δω να κρατάτε έναν υπολογιστή την ώρα της εκκένωσης, θα σας τον πάρω από τα χέρια. Έχουμε 90 δευτερόλεπτα για να βγάλουμε 600 επιβάτες ή 30 επιβάτες – έχουμε εκπαιδευτεί και γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε και οι αποσκευές σας δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα».

Η Σβαρτς τονίζει πως αν μπορείτε πρέπει να βοηθήσετε κι άλλους. Στη συνέχεια τρέξτε και συνεχίστε να τρέχετε μακριά από το αεροσκάφος γιατί μπορεί να εκραγεί.

Τέλος, όπως αναφέρει, δεν πρέπει να περιμένετε κάποιον να έρθει να σας σώσει. «Τα περισσότερα αεροπορικά δυστυχήματα είναι επιβιώσιμα. Ωστόσο, ακόμη κι όταν συμβαίνουν δυστυχήματα, οι ερευνητές βρίσκουν τους επιβάτες νεκρούς χωρίς γρατσουνιές, ακόμη δεμένους στο κάθισμά τους. Μερικές φορές, ο επιβάτης απλά περιμένει κάποιον να του πει πώς να βγάλει τη ζώνη ασφαλείας και να βγει έξω ή δεν είχαν ιδέα τι να κάνουν – γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι να κάνετε προτού ξεκινήσετε το ταξίδι σας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ