H Αυστρία στηρίζει την Ουγγαρία στο θέμα της ποσόστωσης προσφύγων - iefimerida.gr

H Αυστρία στηρίζει την Ουγγαρία στο θέμα της ποσόστωσης προσφύγων

Σεμπάστιαν Κουρτς και Βίκτωρ Όρμπαν είναι φίλοι εδώ και καιρό (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επιθυμία της Αυστρίας να αναλάβει ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα στην «Ομάδα του Βίσεγκραντ» και τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Βιέννη ο νέος Αυστριακός καγκελάριος με τον φίλο του, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, οι δύο ηγέτες τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ κατά της «παράνομης μετανάστευσης».

Ταυτόχρονα διακήρυξαν τη βούλησή τους για ενίσχυση του Χώρου του Σένγκεν, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να επισημαίνει την «ελλιπή στράτευση σε κάποιες εσωτερικές χώρες-μέλη της ΕΕ» στην προστασία του Χώρου του Σένγκεν, και να υπογραμμίζει εκ νέου την εντατική προστασία των εξωτερικών συνόρων από την Ουγγαρία.

«Στην Ουγγαρία δεν υπάρχει κανένας παράνομος μετανάστης» υποστήριξε ο Βίκτορ Όρμπαν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μεγάλες ανακατατάξεις στην Ευρώπη και για την «μεγαλύτερη απειλή» που συνιστά, κατά την άποψή του, η μετακίνηση πληθυσμών.

H Αυστρία στηρίζει την Ουγγαρία στο θέμα της ποσόστωσης προσφύγων  | iefimerida.gr 0

Από την πλευρά του ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε την πάγια θέση του πως «η διακοπή της παράνομης μετανάστευσης» αποτελεί καθήκον όλων των χωρών-μελών της ΕΕ και πως η βοήθεια για τους πρόσφυγες πρέπει να παρέχεται επί τόπου στις χώρες προέλευσης.

Παρέχοντας στήριξη στον Όρμπαν στο θέμα της ποσόστωσης των προσφύγων, την οποία αυτός απορρίπτει κατηγορηματικά, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως το σύστημα της κατανομής προσφύγων «δεν λειτουργεί», ενώ ανακοίνωσε πως η συνεργασία μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας στη διασφάλιση των συνόρων θα συνεχιστεί, ωστόσο, κατά την άποψή του, στο ζήτημα της μετανάστευσης θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ασύλου.

Σεμπάστιαν Κουρτς και Βίκτορ Όρμπαν, των οποίων τα κόμματα είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στα θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην μεθόδευση του κλεισίματος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, που την άνοιξη του 2016 είχε οδηγήσει στις δραματικές εξελίξεις με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

H Αυστρία στηρίζει την Ουγγαρία στο θέμα της ποσόστωσης προσφύγων  | iefimerida.gr 1

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας ο οποίος είχε αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή προς τον τότε Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, την επομένη της ανάδειξης του σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαΐου 2017.

Ο αμφιλεγόμενος, λόγω της στάσης του απέναντι στην ΕΕ και κυρίως απέναντι στην προσφυγική της πολιτική, Ούγγρος πρωθυπουργός, ευχαριστούσε στην επιστολή του τον Κουρτς για την υποστήριξη που αυτός παρείχε προς την Ουγγαρία ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, «στη βάση της ιστορικής φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και των κοινών χριστιανικών μας αξιών».

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών έχει εκφραστεί συχνά στο παρελθόν θετικά για τον Βίκτορ Όρμπαν και την πολιτική του, ενώ έχει δείξει αρκετό ενδιαφέρον για την αποκαλούμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ, στην οποία η Βουδαπέστη φέρεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε σχέση με τις διαφορές Βιέννης-Βουδαπέστης στο θέμα περικοπής από την Αυστρία του οικογενειακού επιδόματος για εργαζόμενους από την ΕΕ των οποίων τα παιδιά ζουν στη χώρα προέλευσης τους, όπως και για την αυστριακή προσφυγή κατά του ουγγρικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Πακς, ο Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε χθες πως δεν πρόκειται για «διμερή θέματα» και πως για αυτά «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται ούτε στη Βιέννη ούτε στη Βουδαπέστη, αλλά στις Βρυξέλλες».

Ήδη πριν την άφιξη Όρμπαν στη Βιέννη, παρατηρητές ανέφεραν πως την επίσκεψη εργασίας επισκιάζει η πρόθεση που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η αυστριακή κυβέρνηση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της επέκτασης, από τέσσερις σε έξι αντιδραστήρες, του ουγγρικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Πακς, νότια της Βουδαπέστης.

Διαφορές ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, με τη Βουδαπέστη να έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της, καταγράφονται και σε σχέση με την αυστριακή απόφαση για δραστική περικοπή του οικογενειακού επιδόματος για πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στην Αυστρία, αλλά τα παιδιά τους ζουν στη χώρα προέλευσής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, ο αριθμός των Ούγγρων εργαζόμενων στην Αυστρία και τους οποίους αφορά άμεσα η περικοπή του οικογενειακού επιδόματος, ανέρχεται σε 86.486 - στο σύνολο των 425.847 ξένων, πολιτών της ΕΕ που εργάζονται στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ