Βίντεο: Ημουν η γραμματέας του Γιόζεφ Γκαίμπελς- Δεν ήξερα για το Ολοκαύτωμα - iefimerida.gr

Βίντεο: Ημουν η γραμματέας του Γιόζεφ Γκαίμπελς- Δεν ήξερα για το Ολοκαύτωμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, ας θυμηθούμε την γραμματέα του Γκέμπελς, το βιβλίο της οποίας κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Η Μπρουμχίλντε Πόμζελ ήταν η μία από τις 5 γραμματείς του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ Γιόζεφ Γκαίμπελς.

Εζησε μέχρι τα 106 της χρόνια. Πέθανε πρίν από ένα χρόνο. Η ζωή της έγινε ταινία και τώρα κυκλοφορεί το βιβλίο μεταφρασμένο στα ελληνικά. Λίγο πριν πεθάνει μίλησε στην εφημερίδα The Guardian.

Παρέμεινε αμετανόητη «Δεν ήξερα, ήμουν μια απλή γραμματέας, έμαθα για το Ολοκαύτωμα μετά», έλεγε ως το τέλος.

Οταν δαποφυλακίστηκε από το ρωσικό στρατόπεδο όπου έμεινε κρατούμενη για 5 χρόνια, έζησε μια κανονική ζωή. Μετά τον πόλεμο βρήκε δουλειά στο κρατικό ραδιόφωνο και βγήκε στην σύνταξη το 1970.

Μόνο το 2005 αποφάσισε να πάει στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Μόναχο και να αναζητήσει την τύχη της εβραίας φίλης της Εύας, η οποία είχε σταλεί στο Αουσβιτς το 1943 και δηλώθηκε νεκρή το 1945.

Οπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας Χάνσεν «οι εκατομμύρια Πόμζελ που μονίμως ενδιαφέρονται μόνο για την δική τους πρόοδο και τα δικά τους υλικά αγαθά, και με αυτόν τον τρόπο αποδέχονται δίχως δισταγμό την κοινωνική αδικία και τις διακρίσεις απέναντι σε άλλους, αποτελούν τα στέρεα θεμέλια για κάθε αυταρχικό σύστημα που χειραγωγεί τις μάζες»...

Δείτε το βίντεο του iefimerida:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γκαίμπελς ολοκαύτωμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ