Γιατί αντιδρούν τα κόμματα στο Σκοπιανό -Οχι σε σαλαμοποίηση της λύσης - iefimerida.gr

Γιατί αντιδρούν τα κόμματα στο Σκοπιανό -Οχι σε σαλαμοποίηση της λύσης

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που στα Σκόπια γίνονταν τα πρώτα βήματα για υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στην Αθήνα οι διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς αναδείκνυαν ουσιαστικά το χάσμα που υπάρχει.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι αρχηγοί των κομμάτων που προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο επεσήμαναν το γεγονός ότι αυτή η ενημέρωση γίνεται με καθυστέρηση και ενώ παραμένει η διγλωσσία της κυβέρνησης σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Κυρίως όμως, στράφηκαν κατά του κατακερματισμού της λύσης, που φαίνεται να προωθεί ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί τονίζουν ότι πρέπει να διευθετηθεί παράλληλα με την ονομασία και το θέμα των αλυτρωτικών τάσεων, στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδας», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε έπειτα από το σύντομο τετ α τετ του με τον κ. Τσίπρα.

Ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι προκαλεί βαριά ανησυχία η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα. «Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή», σημείωσε ακόμη.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε στον πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων. Δηλαδή, μια σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις, με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε άλλωστε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι τα «βαφτίσια» της ΠΓΔΜ, αλλά ο αλυτρωτισμός. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος των Σκοπίων και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων.

Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ΠΓΔΜ ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό.

Στο μεταξύ, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση, εξαιτίας της διαφορετικής στάσης του Πάνου Καμμένου. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η εκτελεστική επιτροπή των ΑΝΕΛ, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η τελική στάση που θα κρατήσει το κόμμα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ