Κολομβία: 5 νεκροί και 42 τραυματίες από έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο] - iefimerida.gr

Κολομβία: 5 νεκροί και 42 τραυματίες από έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 42 τραυματίστηκαν το Σάββατο όταν διαπράχθηκε βομβιστική επίθεση εναντίον του τμήματός τους στην Μπαρανκίγια, στη βόρεια Κολομβία.

Η ευθύνη αποδόθηκε από τις τοπικές Αρχές σε λαθρέμπορους ναρκωτικών, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Ο δήμαρχος Αλεχάντρο Τσαρ επέρριψε «χωρίς την παραμικρή αμφιβολία» την ευθύνη για την ενέργεια σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών.

Πρόκειται για μια από τις πλέον πολυαίμακτες επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια εναντίον της αστυνομίας σε αυτή την μεγαλούπολη της Κολομβίας.

Η ενέργεια, η οποία διαπράχθηκε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα), είχε πολλούς δράστες, οι οποίοι φέρονται αρχικά να τοποθέτησαν τη βόμβα και κατόπιν να την πυροδότησαν εξ αποστάσεως, διευκρίνισε ο διοικητής της αστυνομίας στην Μπαρανκίγια, ο στρατηγός Μαριάνο Μποτέρο.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, μέσα στο αστυνομικό τμήμα βρίσκονταν 49 αστυνομικοί τη στιγμή της έκρηξης. Οι πέντε σκοτώθηκαν και άλλοι 42 τραυματίστηκαν. Τα θύματα ήταν από 24 ως 31 ετών.

Ένας από τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης, ένας άνδρας ηλικίας 31 ετών, συνελήφθη, δήλωσε ο γενικός δήμαρχος Αλεχάντρο Τσαρ επέρριψε «χωρίς την παραμικρή αμφιβολία» την ευθύνη για την ενέργεια σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες επιδίδονται σε διακίνησης εισαγγελέας Νέστορ Μαρτίνες.

«Θα απαγγείλουμε σε αυτό το πρόσωπο κατηγορίες για πέντε δολοφονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας (κατά συρροή), τρομοκρατία και χρήση εκρηκτικών υλών», υπογράμμισε ο Μαρτίνες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η ενέργεια καταδικάστηκε από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, αλλά και από τον επικεφαλής και υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του κόμματος Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun, FARC), τον Ροδρίγο Λοντόνιο, ή «Τιμοσένκο», οι οποίοι αναφέρθηκαν στην επίθεση μέσω Twitter και Facebook αντίστοιχα.


«Καταδικάζω απόλυτα τη θρασύδειλη επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος στην Μπαρανκίγια. Δεν θα σταματήσουμε ώσπου να βρούμε τους υπεύθυνους. Αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες», έγραψε ο πρόεδρος Σάντος.


«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την επίθεση η οποία διαπράχθηκε εναντίον του τμήματος της αστυνομίας στην Μπαρανκίγια. Εκφράζουμε την απόλυτη στήριξή μας στους οικείους των θανόντων αστυνομικών και στους κατοίκους που επλήγησαν», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος στο οποίο μετασχηματίστηκε η παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας.


Και ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο εξέφρασε συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων μέσω Twitter.


Ο ΟΗΕ καταδίκασε επίσης «σθεναρά» την επίθεση, κρίνοντας ότι επρόκειτο για μια «επονείδιστη εγκληματική ενέργεια, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες και τις προόδους της χώρας στον αγώνα εναντίον της βίας».


Στον Ισημερινό, η έκρηξη ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες προκάλεσε ελαφριά τραύματα σε 28 ανθρώπους –αστυνομικούς και πολίτες– και καταστροφές σε μια βάση της αστυνομίας στο Σαν Λορένσο (βόρεια), μια πόλη 56.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.


Για τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο, επρόκειτο για μια «τρομοκρατική ενέργεια που συνδέεται με τους λαθρέμπορους ναρκωτικών».


Στην Κολομβία καταγράφεται η υψηλότερη παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως και η χώρα κατατάσσεται επίσης πρώτη στην εξαγωγή του ναρκωτικού. Κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του ΟΗΕ, το 2016 στην Κολομβία παρήχθησαν 866 τόνοι κοκαΐνη.


Ο Ισημερινός είναι μια από τις πολλλές χώρες από όπου διέρχεται η κοκαΐνη της Κολομβίας που εξάγουν τα καρτέλ, κυρίως προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ