Μας έδωσαν τα μισά λεφτά, αλλά με αστερίσκους - iefimerida.gr

Μας έδωσαν τα μισά λεφτά, αλλά με αστερίσκους

Θετική αντίδραση του Eurogroup
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με βαθμολογία "λίαν καλώς" πέρασε η κυβέρνηση το τεστ του χτεσινού Eurogroup, αφού όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, οι συνάδελφοι του Ευάγγελου Βενιζέλου καλωσόρισαν την επιβεβαίωση από τη Τρόικα του γεγονότος ότι η Ελλάδα έκανε επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων ενεργειών.

Επί της ουσίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για το μισό περίπου πακέτο. Ειδικότερα, ενέκριναν πέντε συμβάσεις, οι οποίες αφορούν το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνολικού ύψους 58,5 δισ. ευρω. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν την επόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, σε ειδική τηλεδιάσκεψη. Την ίδια μέρα λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση στη δημόσια πρότασή της προς τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή ομολόγων.

Οι αστερίσκοι

Ωστόσο, σε τρία σημεία της ανακοίνωσης αναφέρονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων του δεύτερου πακέτου, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι εάν δεν συντρέξουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να δοθεί ούτε μισό ευρώ.

«Όλη η απαιτούμενη νομοθεσία από το Κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετήθηκε και κάποιες εκκρεμείς ενέργειες εφαρμογής θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση, κάτι που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν αρκούνται στις νομοθετικές διατάξεις αλλά περιμένουν ή μάλλον απαιτούν και τις εφαρμοστικές Αποφάσεις και εγκυκλίους, γνωρίζοντας ότι χωρίς αυτές, οι νόμοι πολλές φορές παραμένουν "κενό" γράμμα.

Λίγο παρακάτω γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι οι υπογραφές που... έπεσαν στο Νέο Μνημόνιο δεν σημαίνουν τίποτε εάν η Τρόικα δεν δώσει τη τελική της έγκριση. «Η Τρόικα θα οριστικοποιήσει μέσα στις επόμενες ημέρες την αναλυτική αξιολόγηση για τη ποιότητα της μεταφοράς των προαπαιτούμενων ενεργειών, στο εθνικό δίκαιο», αναφέρει επί λέξη η ανακοίνωση, ενώ λίγο πιο κάτω γίνεται για τρίτη φορά η επισήμανση ότι όλα θα κριθούν από τις εξής προϋποθέσεις: «Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η επιτυχής έκβαση του PSI με υψηλή συμμετοχή και η τελική θετική αξιολόγηση για το σύνολο των προαπαιτούμενων ενεργειών, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις και οι δύο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF (σ.σ. που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών) και το δεύτερο πρόγραμμα».

Έρχεται μια ακόμα «διαβολοβδομάδα»

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Από τη μια, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα συναρμόδια υπουργεία, θα πρέπει να εκδώσουν δεκάδες αποφάσεις και εγκυκλίους που να καταστούν άμεσα εφαρμόσιμες όλες τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Από την άλλη, έως τη Παρασκευή 9 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί τόσες συμμετοχές στο "κούρεμα", που να χαρακτηρίζονται επαρκείς από τους εταίρους μας, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να έχει καλυφθεί τουλάχιστον το 75% των ομολόγων που είναι προς "κούρεμα" έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη Τρόικα, να ενεργοποιήσει τις Ρήτρες Συλλογικής Δράσης...

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ