Οταν τα σχολεία γίνονται χώροι δημιουργίας και δράσης για ενήλικες [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Οταν τα σχολεία γίνονται χώροι δημιουργίας και δράσης για ενήλικες [πρόγραμμα]

Με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας μεγάλος αριθμός δράσεων για παιδιά ενήλικες ετοιμάζουν για την καινούργια χρονιά τα 25 Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων και προσκαλούν νήπια, παιδιά, έφηβους και ενήλικες σε νέες εκπαιδευτικές περιπέτειες.

Από μια βόλτα στον κήπο μέχρι και μυστική συνταγή βιβλίου, εργαστήρι photocomic ή ποδόσφαιρο με …άλλους κανόνες (Futbolnet) ακόμη και ταινία ή ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες στην Αθήνα.

Μικροί και μεγάλοι από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τον Μάιο θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους κώδικες επικοινωνίας, θα συνεργαστούν, θα ψυχαγωγηθούν και θα εκπαιδευτούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα.

Πλήθος δράσεων για ενήλικες
Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Ηλιοπούλου, αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων για το Παιδί «το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία ήταν ένα τολμηρό στοίχημα που πλέον μπορώ περήφανα να δηλώσω ότι πέτυχε: Αθηναίοι κάθε ηλικίας συμμετέχουν στο πλήθος προσφερόμενων δράσεων και βλέπουν το σχολείο της γειτονιάς τους ως ένα χώρο δημιουργίας και συνάντησης».
Το πρόγραμμα, που λειτουργεί εδώ και μια τριετία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 δράσεις με περισσότερους από 18.000 συμμετέχοντες και υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership.

Νέες δράσεις και τεχνολογία

«Στις νέες δράσεις έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην τεχνολογία. Το πρόγραμμα των δράσεων εμπλουτίζεται βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώνονται τόσο από τις σχολικές κοινότητες στις κατ' ιδίαν συναντήσεις, όσο και από τους συμμετέχοντες των δράσεων μέσω της φόρμας αξιολόγησης. Είναι γεγονός ότι οι δράσεις τεχνολογίας βρίσκονται πολύ ψηλά στη ζήτηση. Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει ότι πλέον το πρόγραμμα προβλέπει και για τη δημιουργική απασχόληση νέων ηλικιακών ομάδων, νήπια και ηλικιωμένοι, μέσα από την προσφορά δημιουργικών και βιωματικών εργαστηρίων» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Καραμήτσα, υπεύθυνη δράσεων του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, ενώ για επιτυχημένη πρωτοβουλία σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα κάνει λόγο ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου, διευθυντής του Athens Partnership.

Συγκεκριμένα οι νέες δράσεις για μικρούς και μεγάλους είναι:
* Αφύπνιση των αισθήσεων, «Βόλτα στον Κήπο»: μέσα από χρώματα και ήχους και έκθεση σε πρωτότυπες ιδέες και αναπαραστάσεις, τα νήπια αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα τους και τις αισθήσεις τους. Για παιδιά ηλικίας 2-3 ετών.
* Χορωδία - Ομαδικό τραγούδι: για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
* Το θέατρο…έξω από το θέατρο: μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών γνωρίζουν τη θεατρική πράξη
* Ρομποτική: για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών
* Σχεδιασμός και δημιουργία ανταλλακτικής βιβλιοθήκης
* Η μυστική συνταγή του βιβλίου: στις σελίδες των βιβλίων κρύβονται πειράματα, ήρωες και συνταγές που θα ανακαλύψουν τα παιδιά και μαζί τους θα δημιουργήσουν και θα μαγειρέψουν!
* Η εικονογράφηση της δικής μας ιστορίας: τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι και να το «ζωντανέψουν» εικονογραφώντας το.
* Μικροί φωτογράφοι: παιδιά ηλικίας 6-8 ετών πειραματίζονται με το φακό, το φως, τη σκιά
* Διαβάζοντας, δημιουργώ: μέσα από τεχνικές αφήγησης, θα επιχειρηθεί η εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο.
* Μάθε μπριτζ - γίνε πρωταθλητής: μαθήματα μίνι μπριτζ για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών.
* Μικροί κατασκευαστές: παιδιά ηλικίας 6-12 ετών φτιάχνουν τα δικά τους παιχνίδια, μουσικά όργανα, γλυπτά, μάσκες, μαριονέτες.
* Αναγνωστικές εμψυχώσεις στη βιβλιοθήκη του σχολείου: αφηγήσεις παραμυθιών, δραματοποιήσεις, κατασκευή βιβλίων από τα παιδιά και άλλες δράσεις που προετοιμάζουν τα παιδιά για την Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
* Εργαστήρι photocomic: μέσα από παιχνίδια δημιουργούν το δικό τους photocomic.
* Βιβλία σε ρόδες: μία βαλίτσα γεμάτη βιβλία ταξιδεύει στα Ανοιχτά Σχολεία.
* Το σχολείο των χρωμάτων: παιδιά ηλικίας 6-12 ετών εμπνέονται από το έργο μεγάλων καλλιτεχνών, μαθαίνουν τεχνικές ζωγραφικής και παρεμβαίνουν εικαστικά στον χώρο του σχολείου της γειτονιάς τους.
* Κάθε βιβλίο, μία ιστορία: τα παιδιά εισάγονται στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου.
* Παίζουμε ποδόσφαιρο με τους δικούς μας κανόνες - Futbolnet: τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, συναποφασίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
* Οδηγισμός: δράση ανάπτυξης προσωπικότητας, καλλιέργειας ενδιαφέροντος για το κοινωνικό σύνολο και επαφής με το περιβάλλον.

Δράσεις για εφήβους
* Το Μικρό Εθνικό: Ηθοποιοί και εμψυχωτές του Εθνικού Θεάτρου συναντούν νέους ηλικίας 12-18 ετών.
* Σκάκι ή οργανώνοντας τον τρόπο σκέψης μας.
* Beatbox: εκμάθηση των μυστικών της τέχνης δημιουργίας μουσικής με το στόμα.
* Η Ορχήστρα του El Sistema: νέοι ηλικίας 16-26 ετών, με γνώση σε επιλεγμένα μουσικά όργανα, μπορούν να γίνουν μέλη της πρώτης ανοιχτής μουσικής ορχήστρας νέων.

Δράσεις «ζεσταίνουν» τις σχέσεις παιδιού-γονιού.
* Ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο των κρουστών:
* Toddler yoga: για γονείς και βρέφη.
* Διαβάζοντας, χτίζω σχέσεις: παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.

Δράσεις για ενήλικες που... επιστρέφουν στα θρανία για:
* Φωτογραφία - Βασικές αρχές, τεχνική και σύνθεση.
* Φτιάξε το δικό σου φωτιστικό
* Μουσικοκινητική έκφραση και δημιουργία
* Illustrator & Photoshop.
* Φτιάξε τη δική σου ταινία για τους πρόσφυγες: οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στην τέχνη και την τεχνική του ντοκιμαντέρ, εκπαιδεύονται στη χρήση του κινηματογραφικού εξοπλισμού και δημιουργούν τα δικά τους ντοκιμαντέρ με θέμα τους πρόσφυγες στην Αθήνα.

Οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν & είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: Ιστοσελίδα:
color="#0000FF" size="3" face="Courier New Greek">www.athensopenschools.gr

Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από την Λήδα Ασλανίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας των Ανοιχτών Σχολείων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ