Συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς για το Σκοπιανό -Ολα όσα έγιναν & ειπώθηκαν [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς για το Σκοπιανό -Ολα όσα έγιναν & ειπώθηκαν [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατ΄ιδίαν, τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ενημέρωσε για το Σκοπιανό, σε διαδοχικά ραντεβού, από το πρωί, ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τις 10:30 πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά τα ραντεβού με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Χθες ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας από το Νταβός όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ενημέρωσε το πρωί τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ενώ το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δίχασε τους Ελληνες

Πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη συνάντηση η ΕΡΤ δεν έδειξε εικόνα των δύο ανδρών ούτε υπήρξε, ως είθιστε ο ολιγόλεπτος live διάλογος στην αρχή της συνάντησής τους. Προβλήθηκαν μόνοε 2-3 «βουβά» πλάνα δευτερολέπτων και μια εικόνα από την άφιξη Μητσοτάκη στο Μαξίμου και λίγο αργότερα η Γραμματεία του πρωθυπουργού ενημέρωσε πως «η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κο Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις τελευταιες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ pic.twitter.com/ghN84qbg8y

Μετά την 45 λεπτών συνάντησή τους ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις και κατευθύνθηκε στο γραφείο του στη Βουλή από όπου και έκανε την εξής δήλωση:

«Ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Έτσι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας στην διαπραγμάτευση.

Η πολύ σοβαρή παράλειψη Τσίπρα να τεθεί ρητά η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων ουσιαστικά τελειώνει την ευκαιρία για λύση. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση καθώς υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις και δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και ο χειρισμός του στο θέμα των Σκοπίων δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν δραματικά.

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής αφορά την εθνική μας συνείδηδη, την ιστορία μας την πορεία των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω πως δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».

Γεννηματά: Να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Η πρέοδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξςη πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου στις 13:30 προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της πορείας της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

Στο διάλογο που είχαν Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν:

Φ.Γ.: «Τα παιδιά μου είναι 20, 13 και 12 ετών. Μεγάλωσαν τώρα, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενδιαφέρονται, ρωτούν».

Α.Τ.:«Εδώ παρακολουθούν τα δικά μου, σχεδόν, που είναι 7,5 ετών».

Συνάντηση με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής
Συμπαράταξης, κα Φώφη Γεννηματά σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. pic.twitter.com/zok50BLEu9

Και η κυρία Γεννηματά, όπως και ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό δεν έκανε δηλώσεις στις κάμερες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά από το γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη.

Μετά τη συνάντηση, από το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πολύ αναλυτική συζήτηση», ενώ σημείωναν με νόημα «εμείς είχαμε ήχο πάντως». Σχόλιο που σχετίζεται με το γεγονός ότι από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη μεταδόθηκαν πλάνα δίχως ήχο, έπειτα από αίτημα της ΝΔ.

Η κυρία Γεννηματά στη δήλωσή της ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Μίλησε ακόμη για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία δυσκολεύει την διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή - ως όφειλε και οφείλει - και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».

Συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς για το Σκοπιανό -Ολα όσα έγιναν & ειπώθηκαν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Κουτσούμπας: Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος

Με καθυστέρηση ξεκίνησε το προγραμματισμένο για τις 13:30 ραντεβού του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό, καθώς η συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά ξεπέρασε τη μία ώρα, με αποτέλεσμα ο γγ του ΚΚΕ να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και να περιμένει να αποχωρήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεκινήσει η δική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση», σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον κ. Τσίπρα, πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους. «Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος», είπε ακόμη.

Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. pic.twitter.com/tgIn5jlYxo

«Και μετά την ενημέρωση παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες, για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Στη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι «οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου, απάντησε «Εχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του λαού, εφόσον «δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων».

Συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς για το Σκοπιανό -Ολα όσα έγιναν & ειπώθηκαν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1
Συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς για το Σκοπιανό -Ολα όσα έγιναν & ειπώθηκαν [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Θεοδωράκης: Επικίνδυνο και γελοίο να υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές εντός της κυβέρνησης

Σχεδόν δύο ώρε διήρκεσε το τετ α τετ του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Θεοδωράκης πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου στις 15:00.

Πριν την κατ' ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Θεοδωράκη: «Νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμη η ενημέρωση σε αυτή την φάση».

«Είναι και μια αφορμή να ενημερώνεται και ο κόσμος, υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να έχει ενημέρωση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Πάντως το Σεπτέμβρη χάσαμε μια ευκαιρία. Σου είχα πει να μιλήσουμε για το θέμα στην Βουλή», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να του απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, «έχεις δίκιο».

Η φωτογραφία που πόσταρε ο πρωθυπουργός στο Twitter:

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. pic.twitter.com/DqlDytxGLn

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκσε δυο ώρες.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Θεοδωράκης έκανε τις εξής δηλώσεις:

Όπως γνωρίζετε το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς την άποψή μας για το Μακεδονικό και εάν και οι υπόλοιποι είχαν μια καθαρή θέση τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Αναφέρομαι κυρίως στη διγλωσσία που υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα για το θέμα.

Τώρα εδώ που φθάσαμε χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουν οι Έλληνες από μία σωστή λύση, από μια σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπουν τον αλυτρωτισμό. Αν αυτή η συμφωνία υπάρξει θα είναι κερδισμένη η περιοχή μας και θα είναι κερδισμένοι οι Έλληνες, οι επόμενες γενιές.

-Από την ενημέρωση που είχατε βλέπετε λύση;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκρμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα.

-Διάθεση συναίνεσης υπάρχει με τον κ.Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Όπως του επεσήμανα μπαίνοντας έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει αυτά εξ αρχής, έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει το Σεπτέμβρη. Θυμάστε ότι τρεις φορές τον έχω προκαλέσει στη Βουλή να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα και να απαντήσει, του είχα πει τότε, στη διγλωσσία που εμφανίζει η κυβέρνησή του . Γιατί ήταν πραγματικά επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μια άλλη γραμμή του υπουργού Αμύνης. Του είχα ζητήσει του Πρωθυπουργού να το ξεκαθαρίσει από το Σεπτέμβρη δεν το έκανε και νομίζω ότι αυτό έδωσε και έδαφος σε όλα αυτά που ζούμε τώρα με τις ακραίες εκδηλώσεις.

-Στη σύνθετη ονομασία βάζετε κάποιο φίλτρο;

Είναι μια δεύτερη κουβέντα.Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς: Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το Άνω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο. Προφανώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά σας είπα το ένα είναι η ονομασία το άλλο θέμα είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν και στους Έλληνες ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί.

-Από αυτά που σας είπε καταλαβαίνετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή όπως έχει πει και ο ίδιος;

Ναι. Νομίζω ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

-Ο κ.Καμμένος πιστεύετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή;

Το ερώτημα για τον κύριο Καμμένο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, γιατί σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο Υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες.

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν ο πρέσβης επί Τιμή Γιώργος Κακλίκης, η Γιάννα Παναγοπούλου από τη Θεσσαλονίκη Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, η Οντίν Λιναρδάτου επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι και ο Δημήτρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του Κινήματος.

Λεβέντης: Μην δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

Μην δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. pic.twitter.com/KOS5xLSGA9

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια αστειεύομαι, τίποτα δεν πήρα, ούτε συγκατάθεση, ούτε ευλογία.
Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε:« Σκόπια».
Μην δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Ενημέρωσε Παυλόπουλο και υπουργούς χθες ο Τσίπρας

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο λίγα λεπτά πριν τις 20.00, χωρίς να κάνει καμιά δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν απ΄ έξω.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Νωρίτερα την Παρασκευή, τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες (από τις 15.00-17.30). Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα.
«Προσπαθούμε να τα επιλύσουμε ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «είναι θέματα που παραμένουν, λιμνάζουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε την λύση τους - όχι ότι είναι εύκολη - αν δεν επιδιώξουμε όμως την λύση τους ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο. Στο μεν λοιπόν θέμα της Αλβανίας, νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ένα θέμα, σας θυμίζω, που είναι άλυτο εδώ και εβδομήντα χρόνια, με πολλές πτυχές. Και πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση».

«Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα», έγραψε ο πρωθυπουργός χθες στο Twitter επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση και το βίντεο με τον διάλογο που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Η Εξωτερική μας Πολιτική έχει συνέχεια

«Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ», τόνισε, «δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ωστόσο, νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες. Καθότι είναι κρίσιμο θέμα, μεγάλη ευαισθησία έχουμε όλοι μας, κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου Λαού. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, και βεβαίως ως οφείλω, θέλω πρώτον εσάς να ενημερώσω, θα ενημερώσω και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, πιστεύω ότι μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου με προφανώς και διαφορετικές απόψεις, στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν αλλά μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα αυτά όπως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, εκεί δεν χωράνε -πιστεύω- μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Απόψεις βεβαίως θεμιτές και διαφορετικές αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συζήτηση, και στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την Εθνική μας γραμμή. Άλλωστε, η χώρα ιδίως και στην Εξωτερική της Πολιτική έχει συνέχεια, και αυτή την συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο, με αίσθηση ευθύνης πιστεύω».

Παυλόπουλος: Οποιαδήποτε πορεία -της ΠΓΔΜ και προς την ΕΕ, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «αυτό που φάνηκε και από τις συζητήσεις που είχατε και που είναι σαφές, συνίσταται στο ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει τεράστια σημασία. Ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνον εμείς. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες μας, ότι είναι και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αλυτρωτισμός είναι εντελώς αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και επομένως, οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα».

«Και κάτι άλλο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν πρέπει να το ξεχνάνε και όλοι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν θέση στο ζήτημα αυτό. Και εννοώ τους φίλους μας, εννοώ και τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο όνομα αυτό, ήταν κάτι που αναγνώρισαν όλοι, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις δημιουργήθηκε το Κράτος αυτό ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την εποχή εκείνη. Μόλις δημιουργήθηκε η Γιουγκοσλαβία, και πήρε το όνομα αυτό -αυτό το μέρος της Γιουγκοσλαβίας την εποχή εκείνη- οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των κινδύνων από την επιλογή ενός αυθαίρετου ιστορικώς ονόματος-ήταν όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και πολλοί άλλοι.

Τώρα, λοιπόν, που κάνουμε αυτή την συζήτηση, καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Γιατί η Ιστορία έχει συνέχεια. Και θέλω να πιστεύω ότι όπως εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει να είναι όλοι προς αυτή την κατεύθυνση». Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση, την καλή θέληση, ένα πράγμα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισήμανε : Υπερασπιζόμαστε την Ιστορία, υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, υπερασπιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ SOOC/INTIME NEWS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ