Ζάπλουτοι Σαουδάραβες πλήρωσαν «σεβαστά» ποσά για να απαλλαγούν από τις κατηγορίες για διαφθορά - iefimerida.gr

Ζάπλουτοι Σαουδάραβες πλήρωσαν «σεβαστά» ποσά για να απαλλαγούν από τις κατηγορίες για διαφθορά

Οι απελευθερωθέντες κρατούνταν στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton στο Ριάντ (Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελεύθεροι αφέθηκαν -αφού προηγουμένως πλήρωσαν σεβαστά ποσά – κάποιοι από τους επιφανείς Σαουδάραβες που είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

Μεταξύ αυτών που εγκατέλειψαν πλέον το πολυτελές ξενοδοχείο-«φυλακή» Ritz Carlton στο Ριάντ, περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του MBC, του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ στη Μέση Ανατολή, Ουαλίντ αλ Ιμπραχίμ και ο πρώην αυλάρχης Χαλίντ αλ Τουαϊτζίρι, όπως μεταδίδει το BBC. Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα ποσά που κατέβαλαν ως αντίτιμο για την ελευθερία τους, αλλά ένας άλλος από τους 200 και πλέον κρατούμενους πρίγκιπες, ζάπλουτους επιχειρηματίες και πολιτικούς, ο πρίγκιπας Μιτέμπ μπιν Αμπντουλάχ είχε πληρώσει πάνω από ένα δισ δολάρια όταν αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη Νοεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αλ Ιμπραχίμ ενδέχεται να περιέλαβε στη συμφωνία του το πακέτο των μετοχών του στο MBC.

Μετά το κύμα συλλήψεων ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι πάνω από 100 δισ δολάρια είχαν χαθεί από τα κρατικά ταμεία λόγω καταχρήσεων και διαφθοράς επί δεκαετίες.

Την εκστρατεία κατά της διαφθοράς κήρυξε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ορισμένοι τον κατηγορούν ότι με τον τρόπο αυτό θέλησε να παραμερίσει πιθανούς αντιπάλους και να εδραιωθεί στην εξουσία.

Πολλοί από τους συλληφθέντες παραμένουν κρατούμενοι στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο, μέχρι να ξανανοίξει τις πύλες του για το κοινό στα μέσα Φεβρουαρίου, και θα μεταφερθούν σε φυλακή όσοι εξ’ αυτών αρνηθούν να καταβάλουν το αντίτιμο της απελευθέρωσής τους -μια προσπάθεια του κράτους, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, να ανακτήσει μέρος των καταχρασθέντων χρημάτων-.

Στο μεταξύ ένας από τους επιφανέστερους κρατούμενους, ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλουάλιντ μπιν Ταλάλ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα (Σάββατο) στο Reuters πως περιμένει ότι θα απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες και θα αφεθεί ελεύθερος εντός ημερών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ