Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο] - iefimerida.gr

Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο]

Στον ΠτΔ ο Αλέξης Τσίπρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για περίπου 1,5 ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως το Σκοπιανό και την Αλβανία.

Στις 18:30 εισήλθε ο πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο και αποχώρησε χαμογελαστός δίχως να κάνει δηλώσεις στις 19:50.

Στον διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός σχολίασε αρχικά τον καιρό στην Αθήνα και στο Νταβός, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη πεποίθηση ότι στο μεν θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, στο δε θέμα των Σκοπίων, δεν είμαστε στο ίδιο σημείο, αλλά γίνονται προσπάθειες. Επεσήμανε εξάλλου ότι επιδιώκει εθνική γραμμή χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι τα Σκόπια πρέπει να απαλείψουν τις αλυτρωτικές πτυχές στο Σύνταγμά τους, σημειώνοντας ότι ο αλυτρωτισμός δεν είναι ανεκτός από την ΕΕ όχι μόνο από την Ελλάδα. Και συνέστησε αρραγή ενότητα στα εθνικά θέματα.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες:

Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο] | iefimerida.gr 0
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς ήρθαμε από τα χιόνια οπότε το κρύο που έχει έξω δεν το λογαριάζουμε. Προλάβατε να ξεκουραστείτε από το Αίγιο;
  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ομορφιά που έχει το Αίγιο, η όμορφη μέρα, ο κόσμος, όλα αυτά όχι μόνο δεν κουράζουν αλλά ξεκουράζουν. Ο Τόπος μας, γενικότερα, εμπνέει.
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο γι’ αυτό είμαστε και μήλον της έριδος. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις που έχουμε σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Προσπαθούμε να τα επιλύσουμε και είναι θέματα που παραμένουν, λιμνάζουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε την λύση τους – όχι ότι είναι εύκολη – αν δεν επιδιώξουμε όμως την λύση τους ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο.
  • Στο μεν λοιπόν θέμα της Αλβανίας, νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ένα θέμα, σας θυμίζω, που είναι άλυτο εδώ και εβδομήντα χρόνια, με πολλές πτυχές. Και πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση.
  • Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ωστόσο, νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες. Καθότι είναι κρίσιμο θέμα, μεγάλη ευαισθησία έχουμε όλοι μας, κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου Λαού.
  • Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, και βεβαίως ως οφείλω, θέλω πρώτον εσάς να ενημερώσω, θα ενημερώσω και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, πιστεύω ότι μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου με προφανώς και διαφορετικές απόψεις, στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν αλλά μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα αυτά όπως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, εκεί δεν χωράνε –πιστεύω- μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Απόψεις βεβαίως θεμιτές και διαφορετικές αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συζήτηση, και στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την Εθνική μας γραμμή. Άλλωστε, η χώρα ιδίως και στην Εξωτερική της Πολιτική έχει συνέχεια, και αυτή την συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο, με αίσθηση ευθύνης πιστεύω.

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ενημέρωση που θα μου κάνετε. Μην ξεχνάμε, και η Ιστορία μας το έχει αποδείξει, ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει, το ότι υπερασπισθήκαμε τον Τόπο και τα Εθνικά μας Θέματα, κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Ένα μεγάλο δίδαγμα συνίσταται στο ότι οι μεγάλοι διχασμοί ήταν αυτοί που μας δημιούργησαν τα προβλήματα. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
  • Στο πρώτο που μου αναφέρατε, πρέπει να σταθούμε σ΄ ένα γεγονός, που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αυτό που συνέβη, δηλαδή η ταφή των Νεκρών μας από τον Πόλεμο του ΄40 στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Ήταν μια εκκρεμότητα, που πραγματικά, δεν ήταν δυνατόν να γίνει άλλο ανεκτή. Και από την άποψη αυτή τούτο είναι ένα θετικό βήμα μαζί με την απονομή της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο.
  • Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό που φάνηκε και από τις συζητήσεις που είχατε και που είναι σαφές, συνίσταται στο ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει τεράστια σημασία. Ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνον εμείς. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες μας, ότι είναι και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αλυτρωτισμός είναι εντελώς αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και επομένως, οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα.
  • Και κάτι άλλο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν πρέπει να το ξεχνάνε και όλοι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν θέση στο ζήτημα αυτό. Και εννοώ τους φίλους μας, εννοώ και τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο όνομα αυτό, ήταν κάτι που αναγνώρισαν όλοι, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις δημιουργήθηκε το Κράτος αυτό ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την εποχή εκείνη. Μόλις δημιουργήθηκε η Γιουγκοσλαβία, και πήρε το όνομα αυτό -αυτό το μέρος της Γιουγκοσλαβίας την εποχή εκείνη- οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των κινδύνων από την επιλογή ενός αυθαίρετου ιστορικώς ονόματος-ήταν όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και πολλοί άλλοι. Τώρα, λοιπόν, που κάνουμε αυτή την συζήτηση, καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Γιατί η Ιστορία έχει συνέχεια. Και θέλω να πιστεύω ότι όπως εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει να είναι όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση, την καλή θέληση, ένα πράγμα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε: Υπερασπιζόμαστε την Ιστορία, υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, υπερασπιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο] | iefimerida.gr 1

Το tweet του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση

«Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα», έγραψε.

Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. https://t.co/wQYtfTwl5C pic.twitter.com/MwxJHypabo

Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο] | iefimerida.gr 2
Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο] | iefimerida.gr 3
Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο] | iefimerida.gr 4
Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο] | iefimerida.gr 5
Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό -Τσίπρας: Γίνονται βήματα [βίντεο] | iefimerida.gr 6

Μίνι υπουργικό στο Μαξίμου

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε μίνι-υπουργικό στο Μαξίμου. Σστη σύσκεψη συμμετέχουν οι 9 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ένας των ΑΝΕΛ. Παρόντες είναι οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Ολγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Δαραγασάκης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Σταθάκης και των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

Μετά τη σύσκεψη τα στόματα ήταν «κλειστά» για το τι διημείφθη. Ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων αρκούνταν να πουν ότι ο πρωθυπουργός του ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τους ομολόγους του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, της Αλβανίας Εντι Ράμα και Κροατίας Αντρέι Πλένκοβις και πως «δεν αλλάζει η γραμμή της κυβέρνησης».

Αύριο οι κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Αύριο Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:

  • Στις 10:30, τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
  • Στις 12:30, την Φ. Γεννηματά, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
  • Στις 13:30, τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Στις 15:00, τον Σ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ
  • Στις 17:30, τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Πηγή Φωτό: Eurokinissi, intimenews

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ