Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους συζήτησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ στο Νταβός - iefimerida.gr

Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους συζήτησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ στο Νταβός

Χαμόγελα Τσίπρα-Λαγκάρντ πριν τη συνάντηση στο Νταβός -Φωτογραφίες: twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και προσπάθεια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη ρύθμισης του ελληνικού δημόσιου χρέους πριν τη λήξη της δανειακής σύμβασης ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική πλευρά.

Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει καθαρή τοποθέτηση σε σχέση με την ακριβή συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και φέρεται ο Ελληνας πρωθυπουργος ζήτησε από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιο τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας γυρίζει απόψε - μέσω Ζυρίχης - από το Νταβός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές του με τον σκοπιανό ομόλογό του αλλά και τα όσα έγιναν στο Νταβός.

Σε tweet η επικεφαλής του Ταμείου ανέφερε: «Συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρην για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για τους κοινούς στόχους για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την εξασφάλιση ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

I met with Greek PM Tsipras @tsipras_eu and congratulated him on progress in #Greece’s economic reforms. We agreed to work together toward the shared goals of completing reforms and securing debt relief from Greece’s European partners, which are essential for sustainable growth. pic.twitter.com/LLK8hGCXpB

Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους συζήτησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ στο Νταβός | iefimerida.gr 0

Η ανακοίνωση Λαγκάρντ

Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυρία Λαγκάρντ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός σήμερα. Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ένα κλίμα που αποτυπώθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Υπογράμμισα, επίσης, ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».

Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους συζήτησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ στο Νταβός | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: ΓτΠ ANDREA BONETTI/Intimenews

Η ανακοίνωση Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα Λαγκαρντ

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Κατά την συνάντηση χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Χαμόγελα πριν το τετ α τετ

Στις φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ πριν την συνάντηση τους, ξένοι δημοσιογράφοι σχολίασαν μέσω tweets ότι αμφότεροι είναι πολύ ευδιάθετοι και αρκετά χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες.

Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους συζήτησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ στο Νταβός | iefimerida.gr 2
Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους συζήτησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ στο Νταβός | iefimerida.gr 3
Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους συζήτησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ στο Νταβός | iefimerida.gr 4

https://twitter.com/europressos/status/956544790459449344

Στο επίκεντρο του τετ α τετ που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ, όπως έχουν προϊδεάσει κυβερνητικές πηγές, ήταν το ζήτημα του χρέους. Ζήτημα επί του οποίου, το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup -από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup- έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτηση για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ' αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. όπως και έγινε), ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας Λαγκάρντ συνάντηση Νταβός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ