Τι άλλο έγινε στο Νταβός: Η Ευρώπη απέναντι στο «America First» του Τραμπ - iefimerida.gr

Τι άλλο έγινε στο Νταβός: Η Ευρώπη απέναντι στο «America First» του Τραμπ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν μιλήσει ο αμερικανός πρόεδρος την Πέμπτη, οι ευρωπαίοι ηγέτες πήραν τον λόγο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στο Νταβός κυριάρχησε ένα κύμα ευφορίας, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, μετά τις ομιλίες πολλών ευρωπαίων ηγετών, με πρώτον τον Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ μιας ευρωπαϊκής βερσιόν της παγκοσμιοποίησης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, νέος σταρ της διεθνούς πολιτικής, είχε πολλούς ακροατές στην ομιλία του ενώ στο δείπνο που ακολούθησε, οι περισσότεροι τον χειροκρότησαν όρθιοι, αυτόν τον νεαρό «παθιασμένο και αισιόδοξο» ηγέτη, ο οποίος μίλησε για το όραμα μιας παγκοσμιοποίησης με ανθρώπινο πρόσωπο.
Και δεν ήταν τυχαίο από τους διοργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ να βάλουν τέσσερις ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, στη σειρά, να μιλήσουν, την Τετάρτη. Ο καθηγητής Klaus Schwab, ιδρυτής και διοργανωτής του Φόρουμ του Νταβός, δείχνει να πιστεύει ότι έφθασε η στιγμή να προωθήσει την ιδέα της Ευρώπης, η οποία ξαναβρίσκει τον δρόμο της ανάπτυξης και αντιστέκεται όσο μπορεί στην άνοδο του λαϊκισμού.

«Η μοίρα στα χέρια μας»
Ο πρώτος ευρωπαίος που πήρε τον λόγο το πρωί της Τετάρτης ήταν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε. Αφού επανέλαβε την αποφασιστικότητά του απέναντι στην κρίση της Καταλονίας, έκλεισε την ομιλία του με ένα παθιασμένο κάλεσμα για εμβάθυνση και επανεκκίνηση της ΕΕ. «Για την Ισπανία, η Ευρώπη δεν είναι ένα εξωτερικό σχέδιο. Είναι η πιό πλήρης έκφραση του εθνικού μας σχεδίου».

Ο προστατευτισμός δεν είναι η λύση, δήλωσε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της στο Νταβός.
«Εχουμε πάρει τα μαθήματα της Ιστορίας του 20ού αιώνα», διερωτήθηκε η Ανγκελα Μέρκελ. Κατά τη γνώμη της, η απάντηση στις σύγχρονες κρίσεις δεν είναι ο προστατευτισμός -σαφής αιχμή κατά του αμερικανού προέδρου, ο οποίος κυριάρχησε με το σλόγκαν «America first. «Πρέπει να αναζητήσουμε το δρόμο της πολυ-παγκοσμιοποίησης και όχι μέτρα προστατευτισμού που δεν οδηγούν πουθενά», είπε.
Η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με την συνεργασία. Μιλώντας για το brexit, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ έχει και θετικές όψεις.

«France is back»
«Είναι λυπηρό ότι οι Βρετανοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, αλλά αυτό μας ενθάρρυνε να επικεντρωθούμε στα μεγάλα προβλήματα. Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία συνέβαλε ώστε να δοθεί μια νέα πνοή», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος ήταν οι βεντέτες του Νταβός την Τετάρτη. Και αν η Ανγκελα Μέρκελ θεωρείται αποσταθεροποιημένη στη διεθνή σκηνή, απασχολημένη με τη νέα κυβέρνηση, ο Εμανουέλ Μακρόν καταγοήτευσε τους συμμετέχοντες.


«France is back», «η Γαλλία επιστρέφει», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, καταχειροκροτούμενος από τους ισχυρούς επιχειρηματίες που ήταν παρόντες και από τους πολιτικούς ηγέτες. «Απαγορευόταν στη Γαλλία να πετύχεις και απαγορευόταν να αποτύχεις», πρόσθεσε ο Μακρόν και υποστήριξε ότι εκείνος πιστεύει πως «πρέπει να παίρνεις ρίσκα».
Ο Μακρόν ζήτησε «ένα νέο παγκόσμιο συμβόλαιο» απέναντι στην παγκοσμιοποίηση «η οποία τραβάει τον κόσμο προς τα κάτω». Χωρίς αυτό το συμβόλαιο, προειδοποίησε, «οι εξτρεμιστές θα κερδίσουν, σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, σε όλη την Ευρώπη».
Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τις πολυεθνικές «να εγκαταλείψουν την τακτική της χαμηλότερης φορολόγησης». Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν συντονισμένες φορολογικές στρατηγικές σε διεθνές επίπεδο, ειδικά για να φορολογήσουν τους γίγαντες της καινοτομίας που δεν πληρώνουν φόρους, είπε.
«Δεν θα έχουμε ποτέ γαλλική επιτυχία, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή επιτυχία», είπε. Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε να επανασχεδιαστεί μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δέκα επόμενα χρόνια.
«Δεν θα πετύχουμε κάτι φιλόδοξο με 27 χώρες. Χρειάζεται μια πρωτοπορία της Ευρώπης σε κρίσιμους τομείς. Αν κάποιοι είναι έτοιμοι να γίνουν πιο φιλόδοξοι, η πόρτα μας είναι ανοιχτή», δήλωσε ο πρώην τραπεζίτης.
Η Ευρώπη φέτος έχει μια ευκαιρία για επανεκκίνηση, δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Εχουμε μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη. Οσοι στοιχημάτισαν σε μια οριστική κρίση της Ευρώπης έχασαν», είπε στην ομιλία του.


Ο πρωθυπουργός της τρίτης οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης κάλεσε και σε επανεκκίνηση της πολιτικής Ευρώπης, σε διεθνές επίπεδο. Η ΕΕ έχει μια τεράστια εμπορική δύναμη, αλλά δεν έχει μια πολιτική θέση αρκετά ισχυρή, πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός. «Αυτό είναι το καθήκον μας τους μήνες που έρχονται».
Ο κ. Τζεντιλόνι κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες να μην υποκύψουν στον προστατευτισμό. «Η ιστορία μας, οι ρίζες μας δεν είναι συνώνυμες του προστατευτισμού. Θα δίνουμε πάντα προτεραιότητα στον διάλογο», είπε.
Ο ιταλός πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη διαφωνία του με την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φθάνει την Πέμπτη στο Νταβός. «Νομίζω ότι υπάρχει μια νόμιμη επιθυμία των πολιτικών ηγετών να προστατεύσουν τους πολίτες τους, τις επιχειρήσεις του και την οικονομία τους, αλλά υπάρχει ένα όριο», είπε.
«Ο ρόλος μας δεν είναι να σχολιάζουμε τι λέει ο αμερικανός πρόεδρος. Οταν διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, παραθέτουμε τις διαφωνίες μας». Ο Πάολο Τζεντολόνι ζήτησε να μην αλλάξει το διεθνές πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών.

Τραμπ, «ο καλύτερος πωλητής των ΗΠΑ»

Τι άλλο έγινε στο Νταβός: Η Ευρώπη απέναντι στο «America First» του Τραμπ | iefimerida.gr 0


Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα καλέσει τους επενδυτές να επενδύσουν στις ΗΠΑ, από το Νταβός.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να γίνει «ο καλύτερος πωλητής» που υπάρχει στη χώρα του, κατά το πέρασμά του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Θα πάμε στο Νταβός για να πούμε στον κόσμο ότι η Αμερική είναι ανοιχτή για μπίζνες», δήλωσε ο Gary Cohn, οικονομικός σύμβουλος του κ. Τραμπ.
«Θέλουμε ο κόσμος να επενδύσει στην Αμερική και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους αμερικανούς εργαζόμενους», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι η πολιτική του αμερικανού προέδρου «απελευθέρωσε την αμερικανική οικονομία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νταβός ευρώπη ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ