ΗΠΑ: Εως και 175 χρόνια φυλάκισης στον γιατρό της εθνικής ομάδας γυμναστικής που κακοποιούσε αθλήτριες - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Εως και 175 χρόνια φυλάκισης στον γιατρό της εθνικής ομάδας γυμναστικής που κακοποιούσε αθλήτριες

Ο Λάρι Νάσαρ (Φωτογραφία: AP/  Carlos Osorio)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην γιατρός της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση από 40 έως 175 ετών, για την κακοποίηση αθλητριών.

Η δικαστής Ρόσμαρι Ακουλίνα κατέληξε σε αυτή την ετυμηγορία, έχοντας ακούσει δεκάδες γυναίκες, ανάμεσά τους οι Ολυμπιονίκες Αλι Ρέισμαν και ΜακΚέιλα Μαρούνεϊ να μιλούν για τις φρικτές εμπειρίες του.

Ο Νάσαρ, ο οποίος ήταν και γιατρός αθλητών στο Michigan State University, τον περασμένο Νοέμβριο είχε παραδεχθεί ότι κακοποίησε επτά κορίτσια τα οποία είχαν απευθυνθεί σε αυτόν για θεραπεία. Ομως, συνολικά 156 γυναίκες και κορίτσια μίλησαν στη δίκη που έγινε τώρα, περιγράφοντας πώς κακοποιήθηκαν στα χέρια του. Πάνω από 20 κατέθεσαν επιστολές στο δικαστήριο. Οι μαρτυρίες ήταν τόσες πολλές, που η ακροαματική διαδικασία αν και αρχικά αναμενόταν να κρατήσει τέσσερις ημέρες, πήρε πάνω από μία εβδομάδα.

«Είναι τιμή μου να σε καταδικάζω, γιατί δεν σου αξίζει να βγεις ποτέ από τη φυλακή. Οπου πας, θα υπάρξει καταστροφή των πιο ευάλωτων», είπε η δικαστής στον Νάσαρ. «Υπέγραψα τη θανατική καταδίκη σου», συμπλήρωσε. «Ο Νάσαρ χρησιμοποίησε το κύρος του για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θυμάτων του και να τα εκμεταλλευτεί, αφήνοντας τα περισσότερα από αυτά διαλυμένα συναισθηματικά από έναν άνδρα που όχι μόνο εμπιστεύονταν, αλλά αγαπούσαν. Στη γυμναστική σε επίπεδο αγώνων βρήκε το τέλειο μέρος για τον χειρισμό του», είπε στην τελική αγόρευσή της η εισαγγελέας Αντζελα Πιβολάιτις.

Πριν ανακοινωθεί η ποινή του, ο Νάσαρ έκανε μία σύντομη δήλωση, αναγνωρίζοντας τον πόνο και τη συναισθηματική καταστροφή που βίωσαν τα θύματά του. «Οι λέξεις σας τις τελευταίες ημέρες είχαν σημαντικό συναισθηματικό αντίκτυπο σε εμένα και με συντάραξαν. Θα τις θυμάμαι μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής μου», είπε. «Ελπίζω αυτό να είναι αλήθεια», σχολίασε η δικαστής.

Η Ρέιτσελ Ντενχολάντερ, ένα από τα θύματα του γιατρού και από τις πρώτες που τον κατήγγειλε δημόσια τον Σεπτέμβριο του 2016, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη με την ποινή που του επιβλήθηκε και παραδέχθηκε ότι δεν ήταν σίγουρη ότι αυτή η ημέρα θα ερχόταν κάποια στιγμή.

Οι μαρτυρίες των θυμάτων του υπήρξαν συγκλονιστικές τις προηγούμενες ημέρες. Η Κάιλι Στέφενς είπε στο δικαστήριο ότι ο Νάσαρ- που ήταν φίλος της οικογένειάς της- την κακοποιούσε από τα 6 έως τα 12 της. «Ισως να το έχεις καταλάβει πλέον, αλλά τα μικρά κορίτσια δεν μένουν για πάντα μικρά. Γίνονται δυνατές γυναίκες που καταστρέφουν τον κόσμο σου», είπε απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο.

«Πώς κοιμάσαι τα βράδια; Είσαι εκείνος που ήταν επικεφαλής στην φροντίδα αθλητών. Δεν θα ησυχάσω μέχρι να καταστραφεί κάθε ίχνος της επιρροής που είχες σε αυτό το άθλημα», είπε από την πλευρά της η Ράισμαν, που είχε κερδίσει χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 και του 2016. Η ίδια, μιλώντας στο ESPN είχε δηλώσει ότι η αμερικανική ομοσπονδία γυμναστικής της είχε ζητήσει να «σιωπήσει», την πρώτη φορά που είχε καταγγείλει στον οργανισμό ότι την κακοποίησε ο Νάσαρ.

Η Σιμόν Μπάιλς, σταρ της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016, αποκάλυψε επίσης ότι είχε κακοποιηθεί από τον 54χρονο, αλλά επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. «Οι περισσότεροι με ξέρετε σαν ένα χαρούμενο, γελαστό, ενεργητικό κορίτσι. Αλλά τελευταία νιώθω διαλυμένη και όσο περισσότερο προσπαθώ να τη σιωπήσω, η φωνή στο κεφάλι μου ουρλιάζει. Δεν φοβάμαι να πω την ιστορία μου πλέον», έγραψε στο Twitter η τέσσερις φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΑΡΙ ΝΑΣΑΡ κακοποίηση γυμναστική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ