Ερευνα: Τα ρομπότ έρχονται να κλέψουν τις θέσεις εργασίας των γυναικών - iefimerida.gr

Ερευνα: Τα ρομπότ έρχονται να κλέψουν τις θέσεις εργασίας των γυναικών

Οι γυναίκες θα αντικατασταθούν πρώτες από τα ρομπότ στον εργασικό χώρο. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν έρθει η μέρα που η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει τις δουλειές μας, οι γυναίκες θα είναι αυτές που είναι πιθανότερο να αντικατασταθούν, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η μελέτη με τίτλο: «Προς μια αναζωογονητική επανάσταση: ένα εργασιακό μέλλον για όλους» αποκαλύπτει πως όταν η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να παίρνει τις δικές μας θέσεις εργασίας, οι γυναίκες θα είναι αυτές που θα βρεθούν πρώτες χωρίς δουλειά.

Η μελέτη εξέτασε 1.000 τύπους θέσεων εργασίας που καλύπτουν το 96% της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Διαπιστώθηκε πως το 57% των ατόμων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους είναι γυναίκες. Μέχρι το 2026, 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίες στις ΗΠΑ θα διατρέχουν τον κίνδυνο διακοπής λόγω εξαιτίας της τεχνολογίας.

«Αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη σε μια εποχή που το χάσμα μεταξύ των φυλών στον χώρο εργασίας διευρύνεται ήδη και όταν οι γυναίκες εκπροσωπούνται ελλιπώς στους τομείς της αγοράς εργασίας, αυτό αναμένεται να γίνει πιο έντονο τα επόμενα χρόνια» ανέφεραν οι συντάκτες.

Ακόμη, η μελέτη διαπίστωσε πως το 95% των εργαζομένων σε κίνδυνο θα μπορούσαν να βρουν θέσεις εργασίας με υψηλότερη αμοιβή, με την κατάλληλη επανεκπαίδευση. Στην περίπτωση αυτή, οι γυναίκες βρίσκονται στην κορυφή, με το 74% να αναμένεται να έχει υψηλότερο μισθό, ενώ μόλις το 53% των ανδρών θα έχει τον ίδιο μισθό.

Η μελέτη ήταν μια συνεργασία μεταξύ των Boston Consulting Group και Burning Glass Technologies και συνιστά στους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από ρομπότ, να αναβαθμιστούν και να συμμετάσχουν στη δια βίου μάθηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ