Μία στις 10 Ελληνίδες δέχεται σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας - iefimerida.gr

Μία στις 10 Ελληνίδες δέχεται σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Μία στις 10 Ελληνίδες δέχεται σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας βίωνουν μία στις δέκα Ελληνίδες και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών, σε ποσοστό 85% ή απολύονται, ή παραιτούνται, ή μετατίθενται σε άλλο τμήμα, τη στιγμή που ο θύτης δεν υφίσταται καμία επίπτωση.

Μάλιστα, σε ποσοστό 5% οι παρενοχλήσεις αυτές καταλήγουν σε βιασμό των υπαλλήλων γυναικών από τους προϊσταμένους ή συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, το ποσοστό αυτό διαφέρει από κράτος σε κράτος και κυμαίνεται από 20 - 40% στις βορειοευρωπαϊκές χώρες έως και 85% σε χώρες με πατριαρχική η κοινωνία.

Το 60-70% των κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης προέρχεται από ανωτέρους και το 30% από συναδέλφους. Ένα ποσοστό των γυναικών - περίπου 40%- υπομένουν την παρενόχληση σιωπηλά επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ το 44% των συναδέλφων έχει αντιληφθεί τη σεξουαλική παρενόχληση σε συνάδελφο, αλλά δεν αντιδρούν.

Τα πιο πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν στους συναδέλφους ή στην οικογένειά τους από φόβο ότι θα κατηγορηθούν ότι οι ίδιες το προκαλούν. Μόνο το 8% των εργαζομένων γυναικών προσφεύγουν στα δικαστήρια, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα και της πολυδάπανης και μακρόχρονης διαδικασίας.

Μειώθηκαν οι καταγγελίες στο Συνήγορο του Πολίτη

Η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Σταματίνα Γιαννακούρου, επισημαίνει ότι το 2011 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση αντιπροσώπευαν το 10% του συνόλου των αναφορών για θέματα διακρίσεων λόγω φύλου, και το 59% αυτών των καταγγελιών προήλθε από εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα.

Πάντως, σε σχέση με το 2010 οι σχετικές καταγγελίες παρουσίασαν ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 2%. Η ουσιαστική διερεύνηση των περισσότερων από τις υποθέσεις αυτές δεν κατέστη δυνατή, είτε λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, είτε λόγω της ανάκλησης των αναφορών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ