Η Βόρεια Κορέα παγώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα... με ανταλλάγματα - iefimerida.gr

Η Βόρεια Κορέα παγώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα... με ανταλλάγματα

Βόρεια Κορέα: Παγώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα... με ανταλλάγματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να «παγώσει» τις πυρηνικές της δοκιμές και ειδικότερα τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμερικανικής επισιτιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Βόρεια Κορέα δέχθηκε την εφαρμογή μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στις πυρηνικές δοκιμές και στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στον σταθμό του Γιονγκμπιόν.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, δεσμεύθηκαν για την προώθηση των διαδικασιών αποστολής 240.000 τόνων επισιτιστικής βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποστολή παιδικών τροφών και τροφίμων που προορίζονται για εγκύους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε επίσης την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) για την παρακολούθηση της τήρησης των όρων του μορατορίου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για «ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». «Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή τι θα κάνει η νέα ηγεσία και θα την κρίνουμε με βάση τις πράξεις της», προσέθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στο Κονγκρέσο. Ωστόσο, η πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Ιλεάνα Ρος-Λίτινεν, φάνηκε πιο δύσπιστη, δηλώνοντας: «δεν πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς την υπόσχεση της Βόρειας Κορέας. Είναι βέβαιο ότι οι Βορειοκορεάτες θα συνεχίσουν το παράνομο πρόγραμμά τους κάτω από τη μύτη μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ