Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] - iefimerida.gr

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ταινία «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου», το διάσημο θρίλερ του 1976 για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, για το οποίο ο σκηνοθέτης Αλαν Πάκουλα είχε λεπτομερώς ξαναστήσει την αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Washington Post που το αποκάλυψε, σε ένα στούντιο της Warner Bros, η εκδότρια της εφημερίδας ήταν εντελώς απούσα.

Εντούτοις, ούτε ένα τασάκι, ούτε ένας κάδος σκουπιδιών δεν έλειπαν από την ταινία. Το αφεντικό της εφημερίδας δεν έπαιζε καν στην ταινία και το όνομά της αναφέρθηκε μόνο μια φορά, όταν οι δημοσιογράφοι Carl Bernstein και Bob Woodward, τους οποίους ερμήνευαν ο Ντάστιν Χόφμαν και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην θρυλική ταινία, κάλεσαν τον διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Νίξον για να διασταυρώσουν μια πληροφορία.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 0


«Πείτε στην Κέιτι Γκράχαμ ότι θα βρει το έντυπό της στα σκουπίδια αν δημοσιεύσετε τέτοιο πράγμα», τους απείλησε ο John Mitchell (η φράση του είναι αυθεντική). Εκτός από αυτό, στην ταινία δεν έγινε ποτέ καμία αναφορά στην γυναίκα-εκδότη η οποία υποστήριξε τους δύο νεαρούς ρεπόρτερ στην έρευνά τους, εκείνο το ατελείωτο καλοκαίρι του 1972, και ενώ ο Λευκός Οίκος τους απειλούσε και ο υπόλοιπος Τύπος δεν έγραφε τίποτα.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οπως υπενθυμίζει η πολιτική συντάκτρια Margaret Carlson, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα αρθρογράφος στο περιοδικό Time, «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου είναι ένα βιβλίο για άντρες, γραμμένο από άντρες, σε μια εποχή όπου οι γυναίκες ήταν αόρατες στην Ουάσινγκτον, ακόμη και αυτή η πολύ ισχυρή γυναίκα. Ξεχνάμε πόσο άλλαξε ο κόσμος μέσα σε σαράντα χρόνια».
Σαράντα χρόνια αργότερα, μια άλλη ταινία, The Post, του σκηνοθέτη Στήβεν Σπίλμπεργκ, με την Μέριλ Στρηπ και τον Τομ Χανκς, ξαναφέρνει την ιδιοκτήτρια και εκδότρια της εφημερίδας Washington Post -η οποία πέθανε το 2001, σε ηλικία 84 ετών, στην πρώτη γραμμή.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η Κάθριν Γκράχαμ γεννήθηκε το 1917 στη Νέα Υόρκη και ανέλαβε μόνη της την διοίκηση της καθημερινής εφημερίδας The Washington Post. Ηταν κόρη του τραπεζίτη Ευγένιου Μέγιερ και το τέταρτο από πέντε παιδιά. Στην παιδική της ηλικία είδε ελάχιστα τους γονείς της και μεγάλωσε με γκουβερνάντα, ενώ αργότερα μεγάλωσε οικότροφη σε ιδιωτικό σχολείο, στην πολιτεία Βιρτζίνια.
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και πήρε πτυχίο Φιλολογίας και Δημοσιογραφίας.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Το 1933 ο πατέρας της αγόρασε σε πλειστηριασμό την εφημερίδα The Washington Post, που εκείνη την εποχή ήταν μια τοπική εφημερίδα, πτωχευμένη και πουλούσε 50 000 αντίτυπα.
Η Κάθριν Μέγιερ δούλεψε για λίγο ως ρεπόρτερ για μια εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο και μπήκε στην Post το 1939. Το 1940 παντρεύτηκε τον βοηθό δικαστή Φιλ Γκράχαμ και αφιερώθηκε στην οικογένειά της. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Το 1946 ο πατέρας της έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εγκαταλείπει την εφημερίδα και την διεύθυνση αναλαμβάνει ο σύζυγός της Φιλ Γκράχαμ, ο οποίος κληρονομεί και την πλειοψηφία του μετοχικού πακέτου. «Ενας άντρας δεν πρέπει να βρεθεί στην κατάσταση να εργάζεται για την σύζυγό του», της είπε ο πατέρας της για να εξηγήσει τις κινήσεις του (« no man should be in the position of working for his wife »).

Η Washington Post, υπό την διεύθυνση του συζύγου της αγοράζει την ανταγωνιστική καθημερινή εφημερίδα Washington Times-Herald, το 1954, και στη συνέχεια το περιοδικό Newsweek το 1961. Φίλος του Κένεντι και του αντιπροέδρου Τζόνσον, ο Φιλ Γκράχαμ ήταν μια επιβλητική προσωπικότητα στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, έπασχε από μανιο-καταθλιπτικές κρίσεις και νοσηλεύτηκε πολλές φορές. Το 1963 αυτοκτόνησε.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Η Κάθριν Γκράχαμ ανέλαβε αμέσως την διεύθυνση του ομίλου και εξελέγη πρόεδρος. Ηταν ελάχιστα σίγουρη για τον εαυτό της, γιατί δεν είχε εμπειρία και ένιωθε απομονωμένη σε έναν κόσμο αποκλειστικά φτιαγμένο για άντρες. Πρώτος της στόχος ήταν να κρατήσει την ηγεσία της εφημερίδας ώστε να μπορέσει να την κληροδοτήσει στους γιούς της.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Το 1965, η Κάθριν Γκράχαμ προσλαμβάνει τον Benjamin Bradlee ως αρχισυντάκτη, ο οποίος την βοηθάει να δημιουργήσει μια ομάδα δημοσιογράφων που έκαναν την Post μια ισχυρή εφημερίδα.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Το 1971, η Γκράχαμ αποφάσισε να δημοσιεύσει τα Pentagon Papers, μια μυστική έκθεση του υπουργείου Αμυνας, για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Είναι επίσης εκείνη που υποστήριξε την έρευνα των δημοσιογράφων Bob Woodward και Carl Bernstein, και δημοσιεύει μια έρευνα που αποδείκνυε την ανάμειξη του αμερικανού προέδρου στο σκάνδαλο Γουότεργκεητ. Το σκάνδαλο προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Η Κάθριν Γκράχαμ ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που διοικούσαν μια μεγάλη επιχείρηση στις ΗΠΑ. Κράτησε τα ηνία της εφημερίδας ως το 1979, οπότε και τα παρέδωσε στον γιό της Ντόναλντ Γκράχαμ, αλλά έμεινε πρόεδρος του Ομίλου ως το 1993.

Κάθριν Γκράχαμ, η εκδότρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ