Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων! - iefimerida.gr

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων!

Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στις 09.31 GMT στην Αλάσκα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 09.31 ώρα Γκρίνουιτς (11.30 ώρα Ελλάδος) σε βάθος 10 χιλιομέτρων στον Κόλπο της Αλάσκας, σε απόσταση 280 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πόλης Κόντιακ, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για την νότια ακτή της Αλάσκας, τις Αλεούτιες Νήσους και την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Σε επιφυλακή για τσουνάμι ετέθη επίσης ολόκληρη η ακτή του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μεξικανικά μέχρι τα καναδικά σύνορα, αλλά αργότερα ήρθη ο συναγερμός.

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων!  | iefimerida.gr 0

Ειδική συσκευή ανίχνευσε ένα κύμα δέκα μέτρων (!) όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, ανοικτά της Κόρντοβα στην Αλάσκα, λίγο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Αυτές οι συσκευές είναι σημαντικές για την παρακολούθηση του τσουνάμι.

Here is the buoy which reported a 32 foot water rise shortly after the powerful 8.2 magnitude earthquake just south of Alaska. #TsunamiWarning Alaska and Canadian West Coast pic.twitter.com/TJgipkZ3qk

Όπως επισημαίνουν ειδικοί θα χρειαστούν ώρες για να φθάσει σε κατοικημένες περιοχές, άρα αυτοί οι αισθητήρες θα παίξουν σημαντικό ρόλο για να κρίνουν οι αρμόδιες Αρχές αν υπάρχει πραγματικά μεγάλος κίνδυνος.

Tue Jan 23 10:44:28 UTC 2018 event picture pic.twitter.com/k7EtHLoRAm

Η πρώτη περιοχή που είναι πιθανόν να πληγεί είναι το Κόντιακ στην Αλάσκα, γύρω στις 01:45 π.μ. (τοπική ωρα) δηλαδή σε λίγη ώρα.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κόντιακ της Αλάσκα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων!  | iefimerida.gr 1

(Φωτογραφία: : Jupiter00000/Twitter)

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ολόκληρη η πόλη έχει εκκενωθεί, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και από τα πλάνα:

#akearthquake evacuating kodiak pic.twitter.com/Vlf0md3Qxz

Η αστυνομία στο νησί του Κόντιακ ανέφερε ότι τα νερά στο λιμάνι Old Harbour υποχωρούν, μια ανησυχητική ένδειξη, όπως λένε ειδικοί, αφού μπορεί να ανέβει η στάθμη της θάλασσας και να επανέλθουν μεγάλα κύματα με δριμύτητα.

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων!  | iefimerida.gr 2

Παλαιότερη αεροφωτογραφία του Old Harbour στο νησί Κόντιακ (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων!  | iefimerida.gr 3

Σε μήνυμά της στο Facebook η αστυνομία του Κόντιακ λέει ότι παραμένει σε ισχύ η προειδοποίηση για το τσουνάμι κι ότι οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά σημεία.

Στην περιοχή έχουν ανοίξει τα σχολεία για να υποδεχθούν τους κατοίκους, περίπου 500 εκ των οποίων έχουν πάει στο γυμνάσιο.

We’re prepared and in our evac. spot! The response has been quick and thorough #Tsunami #Alaska #AlaskaTsunami #Kodiak pic.twitter.com/SWq957Ocze

Στο επόμενο δίωρο θα ακολουθήσουν αρκετές παραλιακές πόλεις. Τσουνάμι σύμφωνα με τις Αρχές μπορεί να πλήξει το Τορφίνο και τη Βρετανική Κολούμπια.

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων!  | iefimerida.gr 4

Κάτοικοι του Τολφίνο, στο Vancouver Island του Καναδά συγκεντρώθηκαν σε ειδικά καταφύγια, εν αναμονή του τσουνάμι (Φωτογραφία: Twitter)

@TofinoEmergency is giving us new time estimate for the wave: approx 5 am based on buoys at Haida Gwaii. Still some room at the muster centre! Spread the word, get to high ground, and stay safe! #Tofino #Tsunami

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Άνκορατζ

Αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Άνκορατζ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του και την ζώνη κινδύνου για τσουνάμι.

«Η γη έτρεμε για δύο ολόκληρα λεπτά στο Άνκορατζ. Δεν ήταν βίαιος σεισμός, αλλά παρατεταμένος. Σίγουρα δεν άρεσε στα σκυλιά!», έγραψε ένας χρήστης.

Ενώ μια άλλη κάτοικος, η Σάντι Γκότσταϊν σχολίασε: «#Τσουνάμι Ξύπνησα από τον παρατεταμένο σεισμό στο Άνκορατζ. Μου έστειλαν προειδοποίηση για τσουνάμι στο τηλέφωνο, αλλά ένα άλλο μήνυμα αργότερα έλεγε ότι είμαστε εκτός της επικίνδυνης ζώνης».

«Βάσει όλων των διαθέσιμων δεδομένων μπορεί ο σεισμός να προκάλεσε τσουνάμι, που ενδέχεται να είναι καταστροφικό σε παράκτιες περιοχές ακόμη και μακριά από το επίκεντρο», υπογράμμισε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

OKAY THIS WOKE ME UP NOW IM SCARED #Alaska #Tsunami pic.twitter.com/OD0a1P97ED

Το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αλάσκα έρχεται σχεδόν επτά χρόνια μετά τον φονικό σεισμό των 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, τον ισχυρότερο που καταγράφηκε ποτέ εκεί. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, που έσπασε τα φράγματα σε παράκτια αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι και να γίνουν τεράστιες καταστροφές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Τον Δεκέμβριο του 2004 ένας σεισμός 9.1 Ρίχτερ -από τους ισχυρότερους που καταγράφηκαν ποτέ παγκοσμίως- χτύπησε ανοικτά της Σουμάτρα προκαλώντας τσουνάμι που σκότωσε πάνω από 230.000 ανθρώπους σε αρκετές χώρες από τη Σρι Λάνκα μέχρι την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ