Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τελευταία η Ελλάδα στη «δίκαιη ανάπτυξη» - iefimerida.gr

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τελευταία η Ελλάδα στη «δίκαιη ανάπτυξη»

Ουραγός η Ελλάδα μεταξύ 29 ανεπτυγμένων χωρών στον Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης/ Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 29 αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην έκθεση εξετάζονται συνολικά 103 οικονομίες οι οποίες κατατάσσονται σε δύο ομάδες: ανεπτυγμένες και αναδυόμενες. Στην πρώτη κατηγορία η Νορβηγία φιγουράρει στην κορυφή, με συνολική βαθμολογία 6,08, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Ισλανδία (6,07), Λουξεμβούργο (6,07), Ελβετία (6,05) και Δανία (5,81).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση (3,70), με Πορτογαλία (3,97), Ιταλία (4,31), Ισπανία (4,40) και Ισραήλ (4,51) να συμπληρώνουν τη χειρότερη πεντάδα.

Ο Δείκτης Δίκαιης Ανάπτυξης (Inclusive Development Index) προκύπτει από την κατάταξη της κάθε χώρας σε έναν αριθμό επιμέρους δεικτών, που αφορούν τομείς όπως η ανάπτυξη, οι κοινωνικές ανισότητες και η Δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, λαμβάνονται υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η παραγωγικότητα της εργασίας, το προσδόκιμο υγιούς ζωής και το ποσοστό της απασχόλησης.

Για τις κοινωνικές ανισότητες λαμβάνονται υπόψη η εισοδηματική ανισότητα, το ποσοστό της φτώχειας, η ανισότητα στον πλούτο και το μέσο εισόδημα (median income), ενώ για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η αποταμίευση (ως ποσοστό του ΑΕΠ), το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και η σχέση του ΑΕΠ με την κατανάλωση άνθρακα. Αναλυτικά ο Δείκτης Δίκαιης Ανάπτυξης προσμετρά:

  • ΑΕΠ ανά κάτοικο
  • Απασχόληση
  • Δείκτης φτώχειας
  • Ενδιάμεσο εισόδημα
  • Προσαρμοσμένη καθαρή αποταμίευση
  • Δημόσιο χρέος
  • Ανάπτυξη ΑΕΠ ανά κάτοικο
  • Αύξηση παραγωγικότητας εργασίας
  • Τάση μέσου εισοδήματος και
  • Τάση δημόσιου χρέους

Ειδικά για τη χώρα μας, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σχολιάζει ότι πέρα από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες, σε αρκετούς τομείς έχει χειρότερους δείκτες ακόμα και από αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τους συντάκτες του Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης να επισημαίνουν πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει η Ελλάδα από τη βαθιά οικονομική κρίση.

ΝΔ: Στέλνουμε την έκθεση στον κ. Τσίπρα

Την έκθεση σχολιάσε και η Νέα Δημοκρατία η οποία σε ανακοίνωσή της χθες τόνιζε ότι «ενόψει της αναχώρησης του κ. Τσίπρα για το Νταβός, του στέλνουμε την Εκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, στον δείκτη της 'δίκαιης ανάπτυξης'", σημειώνει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Αλλά και σε όλους τους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καταγράφοντας νέα μείωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αύξηση της φτώχειας», σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:

«Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει ότι είναι φορέας κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα στοιχεία, αλλά κυρίως η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, τους διαψεύδουν καθημερινά».

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τελευταία η Ελλάδα στη «δίκαιη ανάπτυξη» | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ