Με χρεοκοπία μέχρι το 2026 απειλείται το συνταξιοδοτικό ταμείο των ευρωβουλευτών - iefimerida.gr

Με χρεοκοπία μέχρι το 2026 απειλείται το συνταξιοδοτικό ταμείο των ευρωβουλευτών

Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με κατάρρευση το αργότερο μέχρι το 2026 απειλείται το πρώην συνταξιοδοτικό ταμείο των ευρωβουλευτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild.

Επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του ΓΓ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κλάους Βέλε, προς την επιτροπή Προϋπολογισμού, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι στο εν λόγω ταμείο έχει δημιουργηθεί μια τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το ταμείο που έκλεισε το 2009, διέθετε στα τέλη του 2016 περιουσία 146,4 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των πρώην βουλευτών ανέρχονται σε 472,6 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα αριθμητικό έλλειμμα 326,2 εκατ. ευρώ. Ήδη από τις αρχές του 2009 απειλείτο ένα έλλειμμα 120 εκ. ευρώ στις επικουρικές, συμπληρωματικές συντάξεις των ευρωβουλευτών.

Το έγγραφο, που επικαλείται η Bild, αναφέρει ότι η στάση πληρωμών του εθελοντικού συνταξιοδοτικού ταμείου υπολογίζεται ότι θα συμβεί κάπου ανάμεσα στο 2024-2026.

Ακόμη και αν τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου αποφέρουν 2% απόδοση ετησίως, τα χρηματικά του διαθέσιμα θα αρκέσουν μέχρι το 2024, ενώ θα χρειαζόταν μια ετήσια απόδοση της τάξης του 5% για να επαρκέσουν μέχρι το 2026.

Πάνω από 700 ευρωβουλευτές διεκδικούν συντάξεις από το εν λόγω ταμείο, εκ των οποίων 145 θα βγουν σε σύνταξη μέχρι το 2022. Οι δαπάνες του ταμείου ανέρχονταν κατά μέσον όρο σε 20,3 εκ ευρώ ετησίως και εάν χρεοκοπήσει υπεύθυνο για το έλλειμμα θα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι δαπάνες θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ