Γερμανικός Τύπος: Ο χαμένος του μεγάλου συνασπισμού είναι ο Σουλτς - iefimerida.gr

Γερμανικός Τύπος: Ο χαμένος του μεγάλου συνασπισμού είναι ο Σουλτς

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την μάλλον οριακή έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που έδωσε χθες το SPD οι δύο παρατάξεις βρίσκονται ενώπιον νέων προκλήσεων.

Οι συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαβουλεύσεις, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας με τον Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να διευκρινιστούν τα οργανωτικά ζητήματα και να καθοριστούν οι διαδικασίες, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό αναμένεται να αρχίσουν εντός της εβδομάδας με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης να θέτουν ως στόχο να αποκτήσει η Γερμανία κυβέρνηση πριν το Πάσχα των Καθολικών την 1η Απριλίου.

Πύρρειος νίκη για τον Μάρτιν Σουλτς;

Σε σχόλιό της για το συνέδριο του SPD στη Βόννη, η Handelsblatt κάνει λόγο για «ηχηρή ήττα» και «χαστούκι» προς τον Μάρτιν Σουλτς. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο επικεφαλής του SPD «μπορεί τώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη χριστιανοδημοκρατική ένωση. Αλλά με την κυκλοθυμική πολιτική του έχει διχάσει το κόμμα. Του στοιχίζει ακόμη περισσότερη αξιοπιστία στην κομματική βάση το ότι επιδιώκει κυβερνητικό θώκο, ενώ είχε υποσχεθεί το αντίθετο. Το ΝΑΙ της Βόννης αποτελεί πύρρειο νίκη για τον Σουλτς και το SPD».

Αλλά οι διαβουλεύσεις αναμένονται δύσκολες. «Ο (μεγάλος) συνασπισμός δεν είναι ακόμη σίγουρος. Οι προϋποθέσεις που προβάλλει το συνέδριο αποτελούν εμπόδιο, αλλά όχι υψηλό εμπόδιο. Αν η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει τόσο έξυπνη στη διαπραγμάτευση όσο ήταν κάποτε και αν ο Χορστ Ζέεχοφερ είναι τόσο έξυπνος όσο θέλει να εμφανίζεται, θα πρέπει ήδη στη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών να έχουν προνοήσει για ένα ακόμη απόθεμα μικρών παραχωρήσεων προς το SPD. Εάν το προεδρείο του SPD, που ενέκρινε το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, απορρίψει ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων, τότε τον λόγο δεν θα έχουν πλέον οι πολιτικοί αναλυτές, αλλά οι ψυχίατροι», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

Τι λένε στο στρατόπεδο των συντηρητικών για τις αξιώσεις του SPD

Προσβλέποντας σε συνοπτικές διαδικασίες η Μέρκελ είπε πρόσφατα ότι στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου. Η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών άφησε ανοικτό κατά πόσον κατά την άποψή της είναι εφικτές αλλαγές στο κείμενο της επί της αρχής συμφωνίας. Το σημαντικό για την CDU είναι να αποκτήσει η Γερμανία μια σταθερή κυβέρνηση, που θα μπορέσει να βρει λύσεις για τα προβλήματα του μέλλοντος, είπε στους δημοσιογράφους: «Ως εκ τούτου του κείμενο της επί της αρχής συμφωνίας είναι το πλαίσιο εντός του οποίου διαπραγματευόμαστε».

Οι Σοσιαλδημοκράτες, διά στόματος του αντιπροέδρου Ραλφ Στέγκνερ περιμένουν υποχωρήσεις από τους δυνητικούς κυβερνητικούς τους εταίρους. Αλλά στους τελευταίους επικρατεί δυσθυμία για τις αξιώσεις του SPD για βελτιώσεις αναφορικά με την πολιτική στα εργασιακά, την περίθαλψη και το προσφυγικό. Το προεδρείο της CSU τάσσεται κατά νέας διαπραγμάτευσης, ενώ αντίστοιχη θέση υιοθετεί και η πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο των Χριστιανοδημοκρατών προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να κάνουν βήμα ούτε ένα χιλιοστό», αφού οι έως τώρα παραχωρήσεις συνιστούν «τεράστια δοκιμασία για τις οικονομικές αντοχές της Γερμανίας και τις θέσεις εργασίας», σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο ΓΓ Βόλφγκανγκ Στάιγκερ.

Επόμενος σκόπελος το εσωκομματικό δημοψήφισμα

Ως εκ τούτου, ακόμη και η επιτυχής κατάληξη των επίσημων πλέον διαπραγματεύσεων δεν συνεπάγεται κάποιον αυτοματισμό στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων θα κληθούν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο εσωκομματικού δημοψηφίσματος και τα 440.000 μέλη του SPD.

Ανακούφιση στις Βρυξέλλες

Ο σοσιαλιστής Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του έκτακτου συνεδρίου του SPD και μέσω Twitter χαιρέτισε το ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες επέδειξαν αίσθημα ευθύνης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατευμένη, εποικοδομητική Σοσιαλδημοκρατία. Τώρα θα πρέπει να πειστεί η βάση με προοδευτικά βήματα στο σύμφωνο για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ