Κουτρουμάνης: Επώδυνες αλλά απολύτως αναγκαίες οι αλλαγές - iefimerida.gr

Κουτρουμάνης: Επώδυνες αλλά απολύτως αναγκαίες οι αλλαγές

Κουτρουμάνης: Επώδυνες αλλά απολύτως αναγκαίες οι αλλαγές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πολύ επώδυνες» αλλά απολύτως «αναγκαίες» «για μην ζήσει η χώρα τα χειρότερα» και επιστρέψει στην δεκαετία του ΄50, χαρακτήρισε τις αλλαγές που επήλθαν στα εργασιακά ο Γ. Κουτρουμάνης.

Για την μείωση των συντάξεων ανέφερε επίσης ότι έγιναν με γνώμονα να μην θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ τόνισε πως αν δεν γινόταν οι αλλαγές οι μειώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες του 12%.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο στον τομέα του, εξήγησε πως αν δεν επέρχονταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί περισσότερο από το 12% γιατί τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν κατά 25%, ενώ 800.000 ασφαλισμένοι που οφείλουν, δεν πληρώνουν τις εισφορές τους.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το υπουργείο του εξήντλησε τα περιθώρια «για να προστατεύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους», στόχο που - όπως είπε - υπηρετούν οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν ως τροπολογίες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν 700.000 συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων 500.000 οι άνεργοι και 200.000 οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών, κυρίως άτομα με αναπηρία.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από τη μία πλευρά έχουν ως στόχο να καλύψουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τον άνεργο, είτε είναι μισθωτός, είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας που διέκοψε την επαγγελματική του δραστηριότητα αλλά και τον εργαζόμενο που δεν συμπλήρωσε τις απαραίτητες προβλέψεις τις οποίες προβλέπει κάθε ταμείο για ασφαλιστική κάλυψη.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

- Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι που διασφαλίζει την συγχρηματοδότηση και τη δουλειά στους εργαζόμενους στους δήμους και θέλει να καλύψει 40.000 συνταξιούχους ή ανάπηρους.

- Την αποσύνδεση 11 επιδομάτων από τον κατώτατο μισθό όπως το επίδομα παραπληγίας, τυφλότητας, απόλυτης αναπηρίας και παροχές ώστε να μην έχουν μείωση από την μεταβολή που υπάρχει στο κατώτατο ημερομίσθιο του εργάτη ή στον κατώτατο μισθό.

- Την ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας το οποίο επειδή ακριβώς είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό θα επέφερε από σήμερα την μείωσή του κατά 22%. Τόνισε μάλιστα ότι ο ΟΑΕΔ κάνει συγκεκριμένη επεξεργασία στο θέμα αυτό, έτσι ώστε τουλάχιστον για αυτούς που επιδοτούνται μετά από εργασία πολλών ετών και έχουν καταβάλλει σημαντικές εισφορές στον ΟΑΕΔ να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας.

Ακόμη ο κ. Κουτρουμάνης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για το εργόσημο στους οικονομικούς μετανάστες (την οποία απέσυρε μετά από αντιδράσεις της ΝΔ) λέγοντας πως δημιουργούσε νέο θεσμικό πλαίσιο για 200.000 ανθρώπους που είναι ανασφάλιστοι και εργάζονται με «μαύρα».

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες να έχουμε διασφαλισμένους τους πόρους στα ταμεία όταν η αγορά έχει σημαντικά προβλήματα: Το εργόσημο, η κάρτα εργασίας, το μέτρο της ταυτόχρονης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, το θέμα της καταβολής των εισφορών μαζί με τις αποδοχές είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να διασφαλίσουν περισσότερους πόρους για τα Ταμεία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ