Καμπανάκι από Χουλιαράκη: Ορατός ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού -Ιδίως το «εκλογικό» 2019 - iefimerida.gr

Καμπανάκι από Χουλιαράκη: Ορατός ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού -Ιδίως το «εκλογικό» 2019

Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος για ενδεχόμενο δημοσιονομικού παραστρατήματος.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους πιέζουν για παροχές ιδίως το 2019 το οποίο χαρακτήρισε ως εκλογικό έτος, ο Γ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι μετά το τέλος του μνημονίου είναι ορατός ο κίνδυνος «να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες. Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος, ιδιαίτερα καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις,

Οπως υπογράμμισε με νόημα, επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» επισήμανε.

Καμπανάκι από Χουλιαράκη: Ορατός ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού -Ιδίως το «εκλογικό» 2019  | iefimerida.gr 0

Απαραίτητα τα προγράμματα στήριξης

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την ελληνική κρίση» στο Ωδείο Αθηνών ο αναπληρωτής υπουργός, υπεραμύνθηκε επίσης της ανάγκης των προγραμμάτων στήριξης. Οπως είπε « τα προγράμματα ήταν απαραίτητα αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ, βέβαιη».

Καμπανάκι από Χουλιαράκη: Ορατός ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού -Ιδίως το «εκλογικό» 2019  | iefimerida.gr 1

Οι 4 μεγάλες προκλήσεις

Κατά τον κ. Χουλιαράκη, οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις εφεξής είναι:

  • Η διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος και άρα η ομαλή εκτέλεση προϋπολογισμού,
  • Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης
  • Η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ωστόσο - όπως είπε - θα συμφωνηθούν μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.
  • Να συμφωνηθεί ο μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και κατά το παράδειγμα της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Σημείωσε όμως πως οι δυο αυτές χώρες δεν έχουν πρόβλημα χρέους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι ενισχυμένη η εποπτεία στην Ελλάδα, όπως άλλωστε είπε και υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ