Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα - iefimerida.gr

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα

Φωτογραφίες: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί κατά τόπους εξαιτίας της κακοκαιρίας που σαρώνει πολλές περιοχές της Ελλάδας με τους θυελλώδεις ανέμους να φτάνουν τα 131 χιλιόμετρα/ώρα.

Ευτυχώς, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ οι άνεμοι αναμένεται να κοπάσουν και θα ακολουθήσουν βροχές.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 0

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου - Ποια δρομολόγια εκτελούνται

Με δυσκολία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σήμερα σε όλη την Ελλάδα, λόγω της κακοκαιρίας και των δυνατών ανέμων.

Πιο αναλυτικά με νεότερη επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό: σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

  • Από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων για τον Αργοσαρωνικό, όπως και στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.
  • Κλειστά είναι τα πορθμεία Ρίου-Αντιρρίου και Αγίας Μαρίνας-Νέων Στύρων, ενώ από τη Ραφήνα εκτελέστηκε μόνο το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι.
  • Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσας-Αιδηψού, Γλύφας-Αγιόκαμπου, Βόλου-Σποράδων και Καβάλας-Πρίνου.
  • Στη γραμμή Κεραμωτής-Θάσου, από τις 14:30 τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται μόνο κατά την κρίση του πλοιάρχου, ενώ στη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης πιθανόν να αρχίσουν να εκτελούνται δρομολόγια μετά το μεσημέρι.
  • Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνης-Ζακύνθου και Κυλλήνης-Κεφαλλονιάς.
  • Κανονικά εκτελούνται από τις 14:00 τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας.
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 1

Θυελλώδεις άνεμοι έφτασαν στα 132 χιλιόμετρα/ώρα στο Λασίθι

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι σημειώθηκαν σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το πρωί έως το απόγευμα (17:00) οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν καταγραφεί από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ στη Φινοκαλιά Λασιθίου Κρήτης (μέγιστη ριπή ανέμου 132 χιλιόμετρα την ώρα), στη Μικρή Βίγλα Νάξου (124 χιλιόμετρα την ώρα) και στο ακρωτήρι Παξιμάδα στην Κάρυστο Ευβοίας (121 χιλιόμετρα την ώρα).

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το meteo.gr, ότι σε περίπου 20 σταθμούς του δικτύου του, οι μέγιστες ριπές του ανέμου ξεπέρασαν την Πέμπτη τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στην Αθήνα, η μέγιστη ριπή του ανέμου έφθασε τα 101 χιλιόμετρα/ώρα και στη Θεσσαλονίκη τα 87 χιλιόμετρα/ώρα.

Εκτιμάται ότι και στη συνέχεια της ημέρας οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν πολλές περιοχές της χώρας.

Σοβαρά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας των ανέμων, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, έπεσαν δέντρα και διάφορα αντικείμενα, ακυρώθηκαν και καθυστέρησαν πτήσεις, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας οδηγός φορτηγού στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου.

Μεγάλο αριθμό κλήσεων δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής χρειάστηκε να επέμβει σε 28 περιπτώσεις για κοπή δένδρων και σε 38 περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες και πινακίδες. Κλήσεις δέχθηκε επίσης, η Πυροσβεστική σε Σέρρες, Γιαννιτσά και Χαλκιδική.

Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ακυρώθηκαν 8 πτήσεις, σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου της Fraport, Γιάννη Παπάζογλου, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι θυελλώδεις ανέμοι στάθηκαν αιτία για τραυματισμό οδηγού φορτηγού στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Όταν επιχείρησε να κατέβει από το όχημα, η πόρτα του φορτηγού έκλεισε από τον δυνατό άνεμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τον μετέφερε για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ζημιές στο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται τοποθετημένο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην πόλη. Λόγω των ισχυρών ανέμων «λάσκαρε» μία από τις συνολικά 40 ομπρέλες, ενώ ζημιές προκλήθηκαν στο μεταλλικό πλαίσιο που τις στηρίζει. «Η διεύθυνση κατασκευών θα δει το έργο και θα το επισκευάσει» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Γεώργιος Ζογγολόπουλος», Άγγελος Μωρέτης, από την πλευρά του, ανέφερε πως «το έργο θα πρέπει να φτιαχτεί σωστά, ώστε να μην αλλοιωθεί και να μην είναι επικίνδυνο λόγω του μεγάλου βάρους τής κάθε ομπρέλας».

Το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου έχει ύψος 13 μέτρα και βρίσκεται τοποθετημένο στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας. Πρόκειται για μία εικαστική σύνθεση από ανοξείδωτο χάλυβα, που αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την πόλη από το 1997.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 2

Πηγή Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ

Καταστράφηκε πλωτή εξέδρα στο Σκαραμαγκά

Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι κακές καιρικές συνθήκες συντέλεσαν στο να καταστραφεί η πλωτή εξέδρα που βρίσκεται στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Ειδικότερα, η δεξαμενή μήκους 220 μέτρων και πλάτους 37 μέτρων, κόπηκε στη μέση ενώ στη συνέχεια βυθίστηκε στα 15 μέτρα, παρασέρνοντας στο βυθό και τους δύο γερανούς 50 τόνων που μετέφερε.

Δείτε εικόνες από το σημείο του φωτογραφικού πρακτορείου intimenews:

Παρασύρθηκε πλοίο στον Πειραιά

Εκτός από το πλοίο που παρέσυρε στον Πειραιά και έπλεε για αρκετή ώρα ακυβέρνητο ανοιχτά του λιμανιού, μέχρι να το προσεγγίσουν ρυμουλκά και να ξεκινήσουν την προσπάθεια να το δέσουν, οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν προκαλέσει προβλήματα και καταστροφές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τηλεφωνήματα για κοπές δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων. Συγκεκριμένα, δέχθηκε 45 κλήσεις στην Αττική, 15 στη Θεσσαλονίκη, 25 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στην Κέρκυρα και 8 στην Πελοπόννησο.

Λάρισα: Ξεριζώθηκε δέντρο, διέλυσε αυτοκίνητο

Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς το πρωί της Τετάρτης σε υπαίθριο χώρο που χρησιμοποιείται ως πάρκγινκ στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην πόλη τις τελευταίες ώρες, ένα θηριώδες δένδρο ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.Στο σημείο έσπευσε άμεσα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας για να απομακρύνει το δέντρο, κόβοντάς το σε κομμάτια, ενώ εκτιμάται πως για λόγους ασφαλείας θα απομακρυνθεί και το διπλανό το οποίο προς το παρόν άντεξε στους ανέμους.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 6
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 7
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 8

Στην Αργολίδα ξήλωσε ακόμη και πλακάκια!

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην Αργολίδα.

Στο Κιβέρι του δήμου Άργους-Μυκηνών έπεσαν δέντρα και έκλεισαν προσωρινά δρόμοι, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και σε σκάφη στο λιμάνι του χωριού. Μέσα στο Άργος είχαμε πτώσεις δέντρων ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 9
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 10
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 11

Στο Ναύπλιο ξηλώθηκαν στην κυριολεξία ακόμα και οι πλάκες και τα μάρμαρα του μόλου, ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν σε καταστήματα καφέ και εστιατόρια που είδαν τις τέντες και τα τραπεζοκαθίσματα σήμερα το πρωί ένα κουβάρι.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 12
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 13
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 14
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 15
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 16
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 17
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 18
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 19
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 20
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 21

Η πυροσβεστική από την άλλη δέχθηκε πολλές κλήσεις για κοπές δέντρων. Μάλιστα, κάποια από αυτά πλάκωσαν αυτοκίνητα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Δέντρο έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια στη Λαμία

Ανάλογη η εικόνα και στη Λαμία, όπου δέντρο έπεσε πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια της γραμμής του ΟΣΕ λίγο μετά το Λιανοκλάδι, χθες βράδυ, προκαλώντας μικρής έκτασης πυρκαγιά, με αποτέλεσμα Σπερχειάδα και Μακρακώμη να βυθιστούν για αρκετή ώρα στο σκοτάδι.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 22

Φωτογραφία: LamiaReport.gr

Το σημείο ήταν εξαιρετικά δύσβατο και οι πυροσβέστες προχώρησαν και σε καθαρισμό του χώρου από τα κομμάτια του δέντρου που δημιουργούσαν προβλήματα προκειμένου να ξαναδοθεί και πάλι ρεύμα στις εγκαταστάσεις από συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 23

Φωτογραφία: LamiaReport.gr

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης παρατηρήθηκε λίγο αργότερα και στην Υπάτη εξαιτίας της πτώσης καλωδίων από στύλους, από τον ανεμοστρόβιλο που χτύπησε την περιοχή.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 24
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 25

Η Πυροσβεστική στη Λαμία από χθες το απόγευμα δέχτηκε ακόμη πολλά τηλεφωνήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, κυρίως για πτώσεις δέντρων, που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Ένα μεγάλο δέντρο που έπεσε στο ύψος του Αργυροχωρίου, διέκοψε την κυκλοφορία από και προς τα χωριά της Υπάτης και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να δώσει και πάλι το δρόμο στην κυκλοφορία.

Ένα μεγάλο δέντρο έπεσε επίσης και στις Μεξιάτες, ενώ μετά τις 9 ο πολύ δυνατός αέρας χτύπησε και τη Λαμία, σπάζοντας δέντρα και ρίχνοντας όλες τις προειδοποιητικές πινακίδες στο έργο που γίνεται στην ανατολική είσοδο της πόλης.

Οι δυνατοί άνεμοι όμως έφτασαν και στην Ανατολική Φθιώτιδα με τα πρώτα σπασμένα δέντρα να αναφέρονται στην περιοχή της Πελασγίας λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 26
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 27
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 28
Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 29

Φωτογραφία: LamiaReport.grΦωτογραφία: LamiaReport.grΦωτογραφία: LamiaReport.grΦωτογραφία: LamiaReport.gr

Χωρίς ρεύμα ο Γέρακας και περιοχές της Θεσσαλονίκης

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει από το πρωί περιοχή του Γέρακα, Αττικής, λόγω βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης που αποκαθίσταται αυτήν την ώρα.

Συνεργεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ΔΕΔΔΗΕ οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει τοπικά βλάβες σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως από πτώση δένδρων στα καλώδια, οι οποίες επίσης αποκαθίστανται από τεχνικούς του Διαχειριστή.

Διακοπή ηλεκτροδρότησης σημειώνεται και σε κομμάτι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει μείνει χωρίς ρεύμα από τις 10 το πρωί, εξαιτίας βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης στον υποσταθμό Αγίου Δημητρίου.
Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση έχουν διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που λειτουργεί κατά διαστήματα με γεννήτριες, καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Πάτρα: Τραυματίστηκε 45χρονη

Προβλήματα σε παραλιακές περιοχές της Πάτρας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Ειδικότερα, λόγω των ισχυρών ανέμων προκλήθηκε μεγάλος κυματισμός τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα πέτρες και άλλα φερτά υλικά να βγουν στην ξηρά.

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος του Κόκκινου Μύλου, στην περιοχή της Πλαζ, στην οδό Ποσειδώνος στο Ρίο, στο Ακταίο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Άγιο Βασίλειο και στην παραλιακή οδό στα Αραχωβίτικα.

Συνεργεία του δήμου βρίσκονται στις περιοχές που προκλήθηκαν τα προβλήματα και καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο μεταξύ, από πτώση σοβάδων που σημειώθηκε από κτίριο επί της οδού Αγίου Ανδρέου τραυματίστηκε στο κεφάλι μία 45χρονη γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Βίντεο: patrastimes

Χανιά: Ξηλώθηκε κάλυμμα πισίνας του Ναυτικού Ομίλου

Ζημιές στο κολυμβητήριο Χανίων, ειδικότερα στον χώρο της 50άρας πισίνας, προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν με μεγάλη ένταση στην πόλη.

Όπως ανακοίνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων (ΝΟΧ), λόγω των ανέμων προκλήθηκαν φθορές στο ισοθερμικό κάλυμμα (κουβέρτα) που σκεπάζει τη μεγάλη πισίνα, μέρος του οποίου ξηλώθηκε.

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 30

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΟΧ, «το ένα μέρος της "κουβέρτας" που σκεπάζει την 50άρα πισίνα έχει ξηλωθεί στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα μετά από προσπάθειες που έγιναν να δεθεί με σκοινί στα κάγκελα που βρίσκονται στις εξέδρες του κολυμβητηρίου».

Θυελλώδεις άνεμοι 132 χιλιομέτρων/ώρα «σάρωσαν» τη χώρα  | iefimerida.gr 31

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «μόλις κοπάσει ο αέρας, θα γίνει προσπάθεια να μαζευτεί και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Ιταλία, από όπου αγοράστηκε για να γίνει η αποκατάσταση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ άνεμοι μποφόρ Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ